Προσωπικό της VATSIM

Με περίπου 400.000 μέλη, η VATSIM είναι ένας πολύ μεγάλος οργανισμός πιλότων, ελεγκτών και προσωπικού που σχηματίστηκε για τους λάτρεις της πτήσης με προσομοιωτή και του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι όλα τα μέλη της VATSIM, περιλαμβανομένου και του προσωπικού, είναι εθελοντές και παρότι έχουν κι άλλα πράγματα με τα οποία ασχολούνται, δεσμεύονται να σας βοηθήσουν ως μέλη της VATSIM. Σε συνεργασία μαζί σας θα επιλύουν ζητήματα και παρέχουν βοήθεια στην εξεύρεση πόρων. Ελπίζουμε κάποια στιγμή να συμμετάσχετε κι εσείς ως εθελοντές. Σε αυτή την ενότητα αναλύονται ο οργανισμός VATSIM και ο ρόλος των μελών κάθε ομάδας. Παρότι δεν υπάρχει διαχωρισμός, σκεφθείτε τον οργανισμό της VATSIM χωρισμένο σε τρία βασικά τμήματα.

 • Διακυβέρνηση, μέλη που ρυθμίζουν και διασφαλίζουν τη συνέπεια σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές, περιλαμβανομένης όλης της VATSIM. Αυτές οι ομάδες παρέχουν επίσης υπηρεσίες επιπέδου και εξυπηρετητές των συστημάτων προς όφελος εν γένει του οργανισμού.
 • Επιχειρήσεις, μέλη που παρέχουν τις τοπικές ATC υπηρεσίες σε πιλότους, για να περιλάβουν τους περιφερειακούς και τομεάρχες διευθυντές, προσωπικό, αρχηγούς, εκπαιδευτές, ελεγκτές και μαθητές.
 • Πιλότοι, μέλη που απολαύουν τα οφέλη της σύγκλισης όλων των πόρων για την παροχή ρεαλιστικού περιβάλλοντος τόσο για τους ίδιους όσο και για άλλους πιλότους στην περιοχή αλλά και για το ATC που προσφέρει τις υπηρεσίες.

Η VATSIM έχει την ακόλουθη δομή:

Ιδρυτές της VATSIM

“Ιδρυτής” είναι οιοσδήποτε, ο οποίος μέσω του χρόνου και της εμπειρίας του, βοηθά στη δομή και/ή την οργάνωση του VATSIM.net, ή έχει ψηφιστεί σε αυτή την ομάδα από Ιδρυτές. Οι ιδρυτές χρησιμοποιούν το χαρακτηριστικό κλήσης VATSIMXX. Το όνομα σχετίζεται με το χαρακτηριστικό κλήσης και βρίσκεται στο έγγραφο με τον Κώδικα Κανονισμών.

Οι ιδρυτές είναι οι νόμιμοι συνιδιοκτήτες της VATSIM και όλων των εμπορικών της σημάτων. Πολλοί εξ' αυτών συμμετέχουν και σε άλλες ενέργειες της VATSIM, πέραν της συμμετοχής τους σε αυτή την ομάδα.

Ανώτατο Συμβούλιο

Το Ανώτατο Συμβούλιο απαρτίζεται από 12 άτομα, ένα εκ των οποίων εκλέγεται Πρόεδρος με διετή θητεία. Οι υπόλοιποι είναι Αντιπρόεδροι με εποπτικά καθήκοντα σε συγκεκριμένους τομείς που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους. Μπορείτε να δείτε τον Πρόεδρο και τους 11 Αντιπροέδρους εδώ.

Για τα συγκεκριμένα καθήκοντα του Ανωτάτου Συμβουλίου και κάθε Αντιπροέδρου, παρακαλείστε να ανατρέξετε στον Κώδικα Κανονισμών της VATSIM στην ενότητα με τα Έγγραφα. Τα μέλη του Ανωτάτου Συμβουλίου έχουν βαθμό Διαχειριστή (ADM), το υψηλότερο επίπεδο στη VATSIM.net, ο οποίος τους δίνει ευρεία εξουσία στην επιβολή των κανόνων και των κανονισμών της VATSIM. Κάθε οδηγία από μέλος της VATGOV θα πρέπει να εφαρμόζεται αμέσως.

Επιτροπή

Η Επιτροπή απαρτίζεται από επτά μέλη, ένα εκ των οποίων εκλέγεται Πρόεδρος με θητεία για έναν χρόνο. Τα άτομα αυτά εκπροσωπούν έξι Περιοχές:

 • Αφρική/Μέση Ανατολή
 • Ασία
 • Ευρώπη
 • Βόρεια Αμερική
 • Ωκεανία
 • Νότια Αμερική

Αυτή η επιτροπή παρέχει συνεχείς υπηρεσίες στις αντίστοιχες περιοχές, προωθεί την ομαδική εργασία ανάμεσα στα Τμήματα και προσφέρει επίλυση συγκρούσεων μέσα στην περιοχή τους. Τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής έχουν βαθμό Διαχειριστή (ADM) στο VATSIM.net και οι οδηγίες τους πρέπει επίσης να έχουν άμεση εφαρμογή.

Προσωπικό Περιφέρειας και Τμήματος

Οι διάφορες Περιφέρειες και Τμήματα έχουν διοικητικά καθήκοντα στη γεωγραφική περιοχή της ευθύνης τους. Οι Περιφέρειες και τα Τμήματα έχουν Διευθυντές και Αναπληρωτές Διευθυντές και προσωπικό αποτελούμενο από έμπειρους εθελοντές-μέλη, οι οποίοι διαχειρίζονται ζητήματα Επίλυσης Συγκρούσεων στη δικαιοδοσία τους. Οι Διευθυντές επιβλέπουν τις επιχειρήσεις, την εκπαίδευση και την ηγεσία των οργανισμών ARTCC, VACC και FIR που υπόκεινται σε αυτούς.

Επόπτες

Σημαίνοντα μέλη της ομάδας VATSIM, που προσφέρουν εθελοντικά τον χρόνο τους για την επίβλεψη των επιχειρήσεων του δικτύου της VATSIM ενόσω πετάτε. Έχουν το χαρακτηριστικό κλήσης xxx_SUP. Οι επόπτες καλύπτουν κάθε πτυχή της VATSIM και αναφέρονται απευθείας στην Επιθεώρηση VP – (VATGOV11) και το Διοικητικό Συμβούλιο. Η αρμοδιότητά τους αφορά όλα τα σύνορα της VATSIM και μπορούν να κληθούν από παντού.

Η επικοινωνία με τους Επόπτες γίνεται μέσω Μηνύματος Squawkbox για απάντηση σε ερωτήματα και την παροχή βοήθειας σε νέους πιλότους, αλλά και για την επίλυση προβλημάτων ATC ώστε η εμπειρία να είναι πιο ευχάριστη. Μπορούν επίσης να κλιθούν σε περίπτωση που μια σύγκρουση ανάμεσα στα online μέλη δεν δύναται να διευθετηθεί γρήγορα. Μπορούν να διαγράψουν μέλη προσωρινά, στην περίπτωση που προξενούν προβλήματα και παραβιάζουν τον Κώδικα Δεοντολογίας της VATSIM.

Μπορείτε να καλέσετε τους επόπτες ενόσω είστε online μέσω του προγράμματος σύνδεσης ή του προγράμματος Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας χρησιμοποιώντας το παράθυρο κειμένου και γράφοντας την εντολή dot: .wallop και εν συνεχεία το μήνυμά σας, εδώ. Το χαρακτηριστικό κλήσης σας προστίθεται αυτόματα στο μήνυμα .wallop. Αυτό δεν θα πρέπει να σας αποτρέψει από το να τα χρησιμοποιείτε για να αυξήσετε το αίσθημα διασκέδασης καθώς πετάτε online. Αν χρειαστείτε βοήθεια, καλέστε τον Επόπτη - SUP- (χρησιμοποιείστε την εντολή .wallop στο κείμενο πιλότου) για να λάβετε βοήθεια. Θεωρείστε ότι λειτουργούν ως επιτηρητές και είναι πρόθυμοι να παρέχουν βοήθεια.

Σε όλη τη διαδικασία υπάρχουν ελεγκτές που παρέχουν υπηρεσίες ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και προσελκύουν πιλότους στο δίκτυο της VATSIM. Το επίπεδο εμπειρίας διαφέρει ανάμεσα στο νέο Μαθητή που εργάζεται στο Έδαφος ή στον Πύργο σε σχέση με τους Ανώτερους Εκπαιδευτές που δεν ικανοποιούνται όταν ελέγχουν ένα μεγάλο κέντρο με λιγότερα από είκοσι αεροσκάφη τη φορά. Κάθε μέλος του Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας πρέπει να αφιερώσει πάρα πολλές ώρες στον έλεγχο, για να αποκτήσει την εμπειρία και να εκπαιδεύσει άλλους, μεταξύ των οποίων και άλλους εκπαιδευτές. Ενδιάμεσα υπάρχουν τέσσερις βαθμίδες που αντικατοπτρίζουν τη σχετική εμπειρία του ελεγκτή. Οι βαθμίδες είναι οι εξής:

 • Ελεγκτής ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ και ΕΔΑΦΟΥΣ (S1)
 • Ελεγκτής ΠΥΡΓΟΥ (S2)
 • Ελεγκτής Προσέγγισης και Αναχώρησης (TMA) (S3)
 • Ελεγκτής Πτήσης (C1)
 • Ανώτερος Ελεγκτής (C3)

Όταν οι ελεγκτές λειτουργούν εντός των ικανοτήτων τους, ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας που παρέχουν είναι άριστος. Οι τοπικοί φορείς ATC ARTCC, VACC και FIR παρέχουν οδηγίες ώστε να διασφαλίζεται ότι οι ελεγκτές λειτουργούν στο επίπεδο των ικανοτήτων τους. Αυτό σας επιτρέπει να συνδεθείτε με ασφάλεια σε οποιαδήποτε ελεγχόμενη VATSIM τοποθεσία και να λαμβάνετε καλό ATC καθημερινά. Από τους πιλότους ζητείται να επιδεικνύουν υπομονή απέναντι σε έναν νέο ελεγκτή και να έχουν υπόψιν τους ότι κι εκείνος μαθαίνει ως νέο μέλος με τη βοήθεια εκπαιδευτή.

Υπάρχουν και άλλες θέσεις προσωπικού σε αυτούς τους φορείς επιχειρήσεων. Μία θέση είναι αυτή του αρχηγού που αποκαλείται Chief και ως εκ τούτου συχνά το χαρακτηριστικό κλήσης του είναι “_CF_”. Υπάρχουν επίσης και Αρχηγοί Εκπαιδευτές και το προσωπικό τους, που παρέχουν όχι μόνο τακτικές υπηρεσίες ATC αλλά και εκπαίδευση σε νέα και ανερχόμενα μέλη του ATC καθώς προσπαθούν να εξελίξουν τις δεξιότητές τους και την εμπειρία τους. Το προσωπικό περιλαμβάνει επίσης Web Masters, Συντονιστές Εκδηλώσεων, Συντονιστές Εικονικών Αεροπορικών Εταιρειών και άλλες θέσεις που έχουν δημιουργηθεί σε τοπικό επίπεδο για την υποστήριξη διαφόρων αποστολών.

Τα νέα μέλη της VATSIM έχουν το βαθμό ελεγκτή “Πιλότος/Παρατηρητής” (OBS) και το βαθμό πιλότου “Χωρίς Βαθμό” (P0). Εάν συμμετέχετε στο Τμήμα της VATSIM και αρχίσατε να μαθαίνετε το ATC, θα έχετε την ευκαιρία να αποκτήσετε το βαθμό του Μαθητή και να συνεχίσετε την εκπαίδευσή σας. Διαφορετικά, θα παραμείνετε με το βαθμό του Πιλότου/Παρατηρητή. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους Βαθμούς Πιλότων της VATSIM, παρακαλείστε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο Εκπαίδευση Πιλότων της VATSIM.

Βαθμοί Πιλότων της VATSIM:

 • Χωρίς Βαθμό (P0)
 • VATSIM Online Πιλότος (P1)
 • VATSIM Πιλότος Βασικής Πτήσης (P2)
 • VATSIM Πιλότος Πτήσεων VFR (P3)
 • VATSIM Πιλότος Πτήσεων IFR (P4)
 • VATSIM ΠιλότοςΠτήσεων Advance IFR (P5)
 • VATSIM Πιλότος Διεθνών και Ωκεανικών Πτήσεων (P6)
 • VATSIM Πιλότος VFR και IFR Πτήσεων Ελικοπτέρου (P7)
 • VATSIM Πιλότος Στρατιωτικών Ειδικών Επιχειρήσεων (P8)
 • VATSIM Πιλότος-Εκπαιδευτής Πτήσεων (P9)

Πρωταρχικός στόχος του πιλότου είναι να διασκεδάζει παρέα με άλλα άτομα σε ένα μοναδικό διαδικτυακό περιβάλλον. Για τη μέγιστη διασκέδαση και τη διασκέδαση των άλλων πιλότων και ελεγκτών, μελετήστε τους κανόνες πτήσης σε ελεγχόμενο εναέριο χώρο και αφιερώστε χρόνο για να μελετήσετε και να τηρείτε τον Κώδικα Συμπεριφοράς.

Οι πιλότοι οφείλουν να ενημερώνουν για τυχόν αλλαγή της ηλεκτρονικής τους διεύθυνσης και να συμμορφώνονται με όλα τα NOTAM της VATSIM, τα οποία λαμβάνουν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και παράλληλα δημοσιεύονται και στο φόρουμ. Οφείλουν επίσης να ακολουθούν τους κανονισμούς Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας για τον εναέριο χώρο στον οποίον πετούν και να αναζητούν βοήθεια μέσω του vPilot Squawkbox ή του FSInn των προγραμμάτων σύνδεσης, των ιστότοπων ή να επικοινωνούν με την ηγεσία του εναέριου χώρου όταν οι κανονισμοί σε συγκεκριμένη τοποθεσία είναι άγνωστοι μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Οι πιλότοι αναμένεται να σχεδιάζουν τις πτήσεις τους, αλλά όχι πέραν των δυνατοτήτων τους. Εάν δεν έχετε ή δεν γνωρίζετε πώς να χρησιμοποιήσετε τους χάρτες VFR ή IFR, σημειώστε το στην ενότητα των Παρατηρήσεων στο σχέδιο πτήσης γράφοντας “ΧΩΡΙΣ ΧΑΡΤΕΣ”. Οι πιλότοι οφείλουν να ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ τις πτήσεις τους προτού συνδεθούν στη VATSIM. Η παραμονή στο έδαφος για παραπάνω από 30 λεπτά δεν είναι αποδεκτή στη VATSIM, εκτός εάν είστε νέος μέλος που προσπαθεί να μάθει τη ροή της επικοινωνίας του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να σημειώσετε “Νέος που παρακολουθεί το ATC” στο σχέδιο πτήσης σας ώστε να γνωρίζει ο ελεγκτής ή ο προϊστάμενος τις προθέσεις σας.

Όλα τα μέλη θα πρέπει να επιδεικνύουν σεβασμό προς πιλότους και ελεγκτές, όπως απαιτείται στην ενότητα A(1) του Κώδικα Δεοντολογίας. Θα πρέπει να μην ξεχνάτε ότι όλοι είμαστε εδώ για τη διασκέδαση που μας παρέχει το χόμπι μας. Αφιερώστε χρόνο για να εκφράσετε το σεβασμό σας προς τους ελεγκτές, λέγοντάς τους: “Σας ευχαριστώ, κάνατε εξαιρετική δουλειά”, αναλόγως των περιστάσεων. Αυτό επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό χάρη στον χρόνο που αφιερώνουν όσοι παρέχουν υπηρεσίες ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας ώστε να είναι γίνουν καλύτεροι και ως εκ τούτου να βελτιώσουν τη VATSIM. Εάν έχετε σχόλια ή προτάσεις σχετικά με τις υπηρεσίες ATC που λάβατε, κάθε πάροχος ATC διαθέτει μια φόρμα σχολίων ή email των αρχηγών και εκτιμούν τα εποικοδομητικά σχόλια.

Όταν ένας επαγγελματίας πιλότος παραλαμβάνει το Πτυχίο του, ο εξεταστής τον συγχαίρει, λέγοντάς του: “Είναι άδεια εκμάθησης”. Κατόπιν, οι πιλότοι περνούν όλη τους την καριέρα μαθαίνοντας νέες δεξιότητες και τεχνολογίες, γνωρίζοντας νέες διαδικασίες και χρησιμοποιώντας τη σκληρά αποκτώμενη γνώση τους για να εκπαιδεύσουν άλλους. Το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τους πιλότους της VATSIM στον εικονικό κόσμο. Χρησιμοποιήστε τους πόρους εκπαίδευσης που περιέχονται στο παρόν έγγραφο, συμμετέχετε στο φόρουμ για να λάβετε απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με τις πτήσεις της VATSIM και προσπαθήστε να γίνετε υπόδειγμα στη VATSIM σε όλη σας τη διαδρομή.

Πηγή: VATSIM - Pilots - VATSIM Basics - VATSIM Personnel