Κατανοώντας το ATIS

ATIS (Αυτοματοποιημένη υπηρεσία πληροφοριών περιοχής) είναι μία καταγραφή που ορισμένα αεροδρόμια μεταδίδουν προκειμένου να μειωθεί η συμφόρηση στη συχνότητα. Τρέχουσες πληροφορίες για τον καιρό, πληροφορίες για τον ενεργό διάδρομο, ΝΟΤΑΜ, καθώς και άλλες χρήσιμες πληροφορίες [περιλαμβάνονται στο ATIS. To ATIS συνήθως ενημερώνεται κάθε ώρα ή όταν υπάρχει μια ξαφνική αλλαγή του καιρού στο αεροδρόμιο. Το ATIS είναι ο τρόπος με τον οποίο οι πιλότοι μπορούν να λάβουν τις τελευταίες πληροφορίες σχετικά με το αεροδρόμιο και αυτό προσομοιώνεται στην VATSIM

Τοποθεσία: Το αεροδρόμιο το οποίο εκπέμπει το ATIS

Αναγνωριστικό: Σε κάθε ATIS δίνεται ένα γράμμα για να αναγνωριστεί. Αυτό το γράμμα εκφωνείται όπως όλα τα γράμματα στην αεροπορία χρησιμοποιώντας το φωνητικό αλφάβητο.

Χρόνος Έκδοσης: Αυτή είναι η ώρα που έγινε η εγγραφή, δίνεται σε ώρα Zulu, η οποία εξηγείται εδώ.

Άνεμος: Τρέχουσες πληροφορίες του ανέμου. Εάν ο άνεμος είναι 6 κόμβοι ή λιγότερο και με μεταβλητές διευθύνσεις, ορίζεται ως Μεταβλητός (VRB). Εάν ο άνεμος είναι λιγότερο από 3 κόμβους τότε αναφέρεται ως Άπνοια. Μία διακύμανση των 10 κόμβων ή παραπάνω θεωρείται Ριπή (Παράδειγμα: 120/21G33. Άνεμος από εκατόν είκοσι στους είκοσι-έναν κόμβους, ριπές των τριάντα τριών κόμβων.)

Ορατότητα: Η τρέχουσα ορατότητα στο αεροδρόμιο. Μικρότερη από 3 μίλια είναι IFR. Τρία μίλια ή περισσότερο είναι VFR.

Καιρικά φαινόμενα: Βροχή, Ομίχλη, Χιόνι, Καταιγίδα, κλπ.

Κατάσταση Ουρανού: Αυτό δίνει το υψόμετρο της χαμηλής (βάσης) νεφών που σχετίζονται με τη στάθμη εδάφους (AGL) καθώς και με την ποσότητα της νεφοκάλυψης. Η Οροφή καθορίζεται ως νεφοκάλυψη των Broken ή υψηλότερη. Αυτό θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα ώστε να καθοριστεί αν οι συνθήκες είναι VFR ή IFR. Ένα ανώτατο όριο λιγότερο από 1.000 πόδια ή χαμηλότερα θεωρείται IFR.

  • Few (FEW) Αν ένα στρώμα νεφών καλύπτει τα 2/8 του ουράνιου θόλου ή λιγότερο.
  • Scattered (SCT) Αν η κάλυψη είναι 2/8 ή 4/8 αναφέρονται νέφη scattered (SCT)
  • Broken (BKN) Στην περίπτωση που τα νέφη καλύπτουν από 4/8 ως 6/8 του ουρανού.
  • Η πλήρης κάλυψη του ουρανού ονομάζεται overcast (OVC)

Θερμοκρασία/Σημείο δρόσου: Η τρέχουσα θερμοκρασία και το σημείο δρόσου του αεροδρομίου.

Αλτίμετρο: Η τρέχουσα βαρομετρική πίεση του αεροδρομίου, που δίνεται σε ίντσες υδραργύρου στην Αμερική και στον Καναδά και χιλιοστά (ή εκτοπασκάλ) στον υπόλοιπο κόσμο.

Προσεγγίσεις και Διάδρομοι εν χρήσει: Οι τρέχουσες προσεγγίσεις και οι διάδρομοι που χρησιμοποιούνται για απογειώσεις και προσγειώσεις.

Παρατηρήσεις/NoTAM: Άλλες πληροφορίες όπως δραστηριότητες των πουλιών, μη φωτιζόμενοι πύργοι στην περιοχή, ανενεργά φώτα στο αεροδρόμιο ή συστήματα, κλπ, συμπεριλαμβάνονται σε αυτή την ενότητα.

Τελική Επισήμανση: Κάθε ATIS τελειώνει με την εξής φράση: “Ενημερώστε τον ελεγκτή στην αρχική επικοινωνία ότι έχετε (το τρέχον γράμμα του ATIS Alpha/Bravo/Charlie/κλπ…). Η πρώτη επικοινωνία με οποιονδήποτε ελεγκτή του αεροδρομίου πρέπει να περιλαμβάνει το αναγνωριστικό γράμμα του ATIS. Αυτό ενημερώνει τον ελεγκτή ότι ο πιλότος έχει ακούσει και κατανοήσει τις τρέχουσες πληροφορίες του ATIS.