Εκκίνηση στο αεροδρόμιο αναχώρησης

Να εξασφαλιστεί πως οι πιλότοι έχουν ολοκληρώσει την απαραίτητη προετοιμασία και βρίσκονται τοποθετημένοι σε μια ασφαλή θέση προτού συνδεθούν σε έναν διακομιστή της VATSIM.

Μετά την ολοκλήρωση αυτού του μαθήματος ο πιλότος θα πρέπει να γνωρίζει τα αντικείμενα που θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει προτού συνδεθεί σε έναν διακομιστή της VATSIM για να ξεκινήσει την πτήση του. Αυτό εξασφαλίζει μια έγκαιρη εξουσιοδότηση και αναχώρηση από οποιοδήποτε αεροδρόμιο.

Σχεδιασμός πτήσης

Όλη η προετοιμασία και ο σχεδιασμός της πτήσης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από τη σύνδεσή σας. Θα πρέπει να έχετε τα στοιχεία που απαιτούνται σε ένα σχέδιο πτήσης της VATSIM έτοιμα για εισαγωγή. Τα σχέδια πτήσης μπορούν να υποβληθούν πριν από τη σύνδεσή σας και θα είναι σε αναμονή έως και για δύο ώρες μέχρι να συνδεθείτε και να πετάξετε. Όλα τα διαγράμματα και οι χάρτες θα πρέπει να είναι τοποθετημένοι σε εύκολα προσβάσιμο μέρος και με τη σειρά που θα τα χρησιμοποιήσετε. Εκτυπώστε το σχέδιο πτήσης και οποιεσδήποτε πληροφορίες καιρού είναι πιθανόν να χρειαστείτε. Έχετε τα παράθυρα του περιηγητή σας ανοικτά στις σελίδες με τα διαγράμματα του αεροδρομίου ώστε να έχετε εύκολη πρόσβαση σε οποιοδήποτε IAP, SID ή STAR είναι πιθανόν να σας αναθέσει ο ΕΕΚ ή οποιαδήποτε άλλη πληροφορία τύχει να χρειαστείτε.

Ο ΕΕΚ θα προσπαθήσει να σας παρέχει πορεία σύμφωνη με το σχέδιο πτήσης που έχετε υποβάλει, ωστόσο οι αποκλίσεις είναι φυσιολογικές και θα πρέπει να αναμένονται από τον πιλότο κατά τη σύνδεσή του. Έχετε τις πληροφορίες που χρειάζεστε ώστε να μπορείτε σύντομα να επιβεβαιώσετε πως μπορείτε να πετάξετε τη διαδικασία για την οποία εξουσιοδοτηθήκατε και να αποδεχτείτε την εξουσιοδότηση έγκαιρα. Σύνδεσμοι για προτιμώμενες διαδρομές στις πιο πολλές ιστοσελίδες ΕΕΚ θα έχουν μια λίστα με τις πιο προτιμώμενες διαδρομές για ένα συγκεκριμένο αεροδρόμιο. Και έχετε ένα πρόχειρο χαρτί κοντά σας για να κρατάτε σημειώσεις, να αντιγράφετε εξουσιοδοτήσεις και να υπολογίζετε τα υπολειπόμενα καύσιμα εάν είναι απαραίτητο.

Υπολογιστής

Επιβεβαιώστε ότι ο υπολογιστής σας και τα συνδεδεμένα περιφερειακά είναι έτοιμα. Κάποιοι ξεκινούν τον εξομοιωτή τους μετά από μία επανεκκίνηση, κάποιοι καθαρίζουν το SYSTRAY από προγράμματα που δεν χρειάζονται και κάποιοι άλλοι εκτελούν προγράμματα βελτιστοποίησης της RAM ώστε να έχουν όσο το δυνατόν καλύτερη απόδοση στον εξομοιωτή τους, για το σύστημά τους. Συμβουλευτείτε τα διάφορα forum για το πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο την εγκατάσταση του εξομοιωτή σας. Επιβεβαιώστε πως έχετε νέες μπαταρίες για το ασύρματο ποντίκι και πληκτρολόγιο που τυχόν χρησιμοποιείτε.

Εξομοιωτής πτήσης

Θα πρέπει να ξεκινήσετε την πτήση σας από μια περιοχή στάθμευσης στο αεροδρόμιο που θέλετε να αναχωρήσετε. Εάν είστε αεροσκάφος γραμμής, επιλέξτε μια πύλη για να ξεκινήσετε. Εάν είστε μια πτήση μεταφοράς φορτίου ψάξτε για την περιοχή στάθμευσης αεροσκαφών φορτίου. Υπάρχει επίσης μια περιοχή στάθμευσης για στρατιωτικά αεροσκάφη ή αεροσκάφη γενικής αεροπορίας καθώς επίσης και ελικοδρόμια για ελικόπτερα και άλλα καθέτως απογειούμενα αεροσκάφη. ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΣΥΝΔΕΕΣΤΕ ΣΤΗ VATSIM ΜΕ ΤΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΣΤΑΘΜΕΥΜΕΝΟ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΔΙΑΔΡΟΜΟ Ή ΤΡΟΧΟΔΡΟΜΟ. Στο FS9, η επιλογή για την τοποθέτηση του αεροσκάφους σας κατά την εκκίνηση βρίσκεται στη σελίδα που επιλέγετε το αεροδρόμιο αναχώρησης, κάτω αριστερά. Στο FSX, είναι όπως φαίνεται στην εικόνα παρακάτω. Το αναπτυσσόμενο μενού επιτρέπει την επιλογή διαφόρων τοποθεσιών στο αεροδρόμιο για να τοποθετήσετε το αεροσκάφος σας για την εκκίνηση.

Αεροσκάφος

Επιλέξτε ένα αεροσκάφος που έχετε πετάξει εκτός δικτύου τουλάχιστον μία φορά στο παρελθόν. Η VATSIM, επίτηδες ή όχι, κατά τη διάρκεια μιας πολυάσχολης δραστηριότητας είναι ένα δύσκολο μέρος για να μάθετε τα κόλπα που έχει ενσωματωμένα το νέο σας αεροσκάφος. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετά καύσιμα για ολόκληρη την πτήση σας ή ότι έχετε ενδιάμεσους σταθμούς ανεφοδιασμού σε αεροδρόμια που έχουν καύσιμα. Η δήλωση έκτακτης ανάγκης λόγω έλλειψης καυσίμων στη VATSIM δημιουργεί γραφειοκρατία και οι πιλότοι μισούν τη γραφειοκρατία. Επιλέξτε ένα αεροσκάφος σύμφωνα με τις δυνατότητές σας ως πιλότος. Όλα τα αεροσκάφη, όλων των μεγεθών και όλων των ταχυτήτων είναι ευπρόσδεκτα να πετάξουν στη VATSIM, οπότε ξεκινήστε με μικρά και αργά και δουλέψτε σιγά - σιγά προς τα μεγαλύτερα καθώς γίνεστε ικανότεροι.

Καιρός

Μπορείτε να επιλέξετε όποια πηγή καιρού προτιμάτε, παρ’ όλα αυτά όλοι οι ελεγκτές της VATSIM και οι περισσότεροι πιλότοι χρησιμοποιούν τον καιρό της VATSIM ως σημείο αναφοράς. Τα περισσότερα προγράμματα ενεργοποιούν αυτόματα τον καιρό της VATSIM. Αφήστε το ως έχει. Όλες οι εξουσιοδοτήσεις και οι οδηγίες από τους ΕΕΚ δίνονται με βάση τον καιρό της VATSIM τη δεδομένη στιγμή. Εάν ο καιρός της VATSIM αναφέρει πως ένα αεροδρόμιο είναι μόνο IFR, τότε δεν δίνονται εξουσιοδοτήσεις VFR για αναχωρήσεις ή προσγειώσεις, ακόμα και εάν ο καιρός είναι πεντακάθαρος στο δικό σας μηχάνημα. Επίσης έχετε υπόψη πως τα σύννεφα δημιουργούνται στον κάθε εξομοιωτή με διαφορετικό τρόπο, συνεπώς τα σύννεφα που βλέπετε εσείς πιθανόν οι άλλοι να μην τα βλέπουν. Προσωπικές ανάγκες Όλες οι προσωπικές ανάγκες θα πρέπει να προβλεφθούν πριν από τη σύνδεσή σας. Επισκεφτείτε την τουαλέτα, γεμίστε το ποτήρι σας με το αγαπημένο σας ποτό και καθίστε αναπαυτικά. Θεωρείται επιτρεπτό να απομακρυνθείτε από το πληκτρολόγιό σας για έως και πέντε λεπτά ώστε να ικανοποιήσετε τις προσωπικές σας ανάγκες ή κάποιες υποχρεώσεις, αλλά χρονικό διάστημα που υπερβαίνει κατά πολύ αυτόν τον χρόνο, θεωρείται εγκαταλελειμμένη πτήση και αν υπερβεί τα 30 λεπτά, χωρίς να ανταποκρίνεστε στον ΕΕΚ, θα έχει ως αποτέλεσμα την αποσύνδεση από τον διακομιστή. Οι Επόπτες της VATSIM έχουν εργαλεία που αναζητούν πιθανές μη επιτηρούμενες πτήσεις και επικοινωνούν με αυτούς τους πιλότους για να βεβαιωθούν ότι βρίσκονται στα πιλοτήρια.

Η επιτυχής ολοκλήρωση αυτού του μαθήματος αποτιμάται από την ετοιμότητα και την ευκολία με την οποία θα πραγματοποιείτε τις συνδέσεις σας. Εάν δυσκολεύεστε, αναζητώντας χάρτες ή δεδομένα σχεδιασμού πτήσης, μάθετε από την εμπειρία σας και κάντε την επόμενη πτήση σας ομαλότερη με καλύτερη προετοιμασία.

Δοκιμάστε να συνδεθείτε τόσο με την προ-υποβολή του σχεδίου πτήσης σας από την ιστοσελίδα της VATSIM όσο και υποβάλλοντάς το μέσα από το vPilot, SB/XSB ή το FSInn. Δοκιμάστε σε ένα μικρό, απομακρυσμένο αεροδρόμιο να αλλάξετε αεροσκάφη με έναν φίλο για να δείτε πώς δείχνουν οπτικά τα διάφορα μοντέλα αεροσκαφών.

Πηγή: VATSIM - Pilot Resource Centre - General Lessons - VATSIM Special Operations Administration