Επιλογή Διαδρόμου

 • Μη ελεγχόμενο πεδίο - Αεροδρόμιο χωρίς λειτουργικό πύργο ελέγχου
 • Ελεγχόμενο πεδίο - Αεροδρόμιο με λειτουργικό πύργο ελέγχου
 • CTAF - Κοινή Συμβουλευτική Συχνότητα Κυκλοφορίας

Καλώς ήλθατε στον οδηγό επιλογής διαδρόμου του ΚΠΠ της VATSIM. Σε αυτό το κεφάλαιο θα καλύψουμε πολλές πλευρές του πώς θα επιλέξετε τον διάδρομο εν χρήσει. Επειδή αυτό το κεφάλαιο αφορά μόνο την επιλογή διαδρόμου, δεν θα καλύψουμε καθόλου την ερμηνεία καιρού που συνήθως πηγαίνει μαζί με την επιλογή του διαδρόμου. Αν έχετε δυσκολίες σχετικά με τον καιρό για ένα συγκεκριμένο αεροδρόμιο, παρακαλούμε διαβάστε το MetarsandTafs .

Σε όλους τους διαδρόμους έχουν δοθεί αριθμοί που βασίζονται στον μαγνητικό προσανατολισμό. Έτσι, αν ευθυγραμμίζεστε στον διάδρομο 22 ο δείκτης πορείας θα δείχνει 220°. Ομοίως αν ευθυγραμμιστείτε στον διάδρομο 34 ο δείκτης πορείας θα δείχνει σχεδόν 340°, είναι απλό, έτσι; Η χρήση μαγνητικού προσανατολισμού ως αρίθμηση των διαδρόμων είναι ίδια παγκοσμίως.

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη στην απόφαση ποιος διάδρομος θα είναι σε χρήση.

 • Επιδόσεις του αεροσκάφους
 • Διεύθυνση του ανέμου
 • Ροή της κίνησης
 • Δυσκολία εξουσιοδότησης

Το πρώτο και περισσότερο εμφανές κριτήριο για την επιλογή διαδρόμου είναι οι επιδόσεις του αεροσκάφους. Δεν θα αναλύσουμε εδώ τις διάφορες επιδόσεις των αεροσκαφών κατά την απογείωση/προσγείωση, εάν σας ενδιαφέρει να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με την αναγκαιότητα να καθορίσετε τις επιδόσεις που σχετίζονται με τις απογειώσεις και τις προσγειώσεις, διαβάστε εδώ.

Προς το παρόν αυτό που χρειάζεται να θυμάστε είναι ότι μετά την ολοκλήρωση του προσεκτικού σχεδιασμού και τους υπολογισμούς, ο διάδρομος θα πρέπει να έχει αρκετό μήκος ώστε να χειριστείτε το αεροσκάφος σας. Είναι ΠΟΛΥ σημαντικό και αξίζει να σημειωθεί ότι οι αποστάσεις για την απογείωση ή την προσγείωση ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΕΣ. Κι αυτό γιατί μπορείτε να απογειώσετε ένα αεροσκάφος σε μια συγκεκριμένη απόσταση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το ίδιο αεροσκάφος μπορεί να σταματήσει στην ίδια απόσταση.

Όταν επιλέγουμε έναν διάδρομο για αναχώρηση, πολλές φορές ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι η διεύθυνση του ανέμου. Η απογείωση αντίθετα στον άνεμο μειώνει την απόσταση απογείωσης και παρέχει μεγαλύτερο περιθώριο διόρθωσης λάθους, αν τα πράγματα πάνε στραβά.

Η ροή της κίνησης είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας επιλογής διαδρόμου. Σε ελεγχόμενους τομείς αυτό δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο γιατί οι ελεγκτές αναλαμβάνουν την ευθύνη του ελέγχου της κυκλοφορίας, αλλά σε μη ελεγχόμενους τομείς η αναχώρηση από τον διάδρομο στη σωστή κατεύθυνση είναι πολύ σημαντική για την ασφάλεια του δικού σας αεροσκάφους αλλά και των αεροσκαφών που είναι γύρω σας. Όταν αναχωρείτε από μη ελεγχόμενο τομέα η καλύτερη πρακτική είναι να παρακολουθείτε την UNICOM (122.80 στην VATSIM) και να ρωτάτε άλλους πιλότους στο αεροδρόμιο ποιος διάδρομος είναι ενεργός. Όλοι οι πιλότοι πρέπει να παρακολουθούν αυτή τη συχνότητα.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους πιλότους που πετάνε IFR αν ο καιρός είναι άσχημος. Στα πλαίσια αυτού του μαθήματος αρκεί να ειπωθεί πως πρέπει να εξασφαλίζετε ότι δεν υπάρχει κάτι στο οποίο θα χτυπήσετε μετά την απογείωσή σας. Μία ανασκόπηση των τοπικών χαρτών και ρίχνοντας μια προσεκτική ματιά στο τέλος του διαδρόμου αναχώρησης, θα σας δώσουν όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε.

Ακριβώς !! Όλοι οι διάδρομοι δεν έχουν τον ωραίο σκληρό ασφαλτοτάπητα που οι περισσότεροι έχουμε συνηθίσει. Παρακάτω αναφέρονται μερικοί τύποι αυτών των διαδρόμων. Πολλοί από αυτούς τους διαδρόμους απαιτούν ειδικές τεχνικές απογείωσης/προσγείωσης.

 • Γρασίδι
 • Αμμοχάλικο
 • Χώμα
 • Νερό

Πηγή: VATSIM - Pilot Resource Centre - General Lessons - Runway Selection