Επιλέγοντας Χαρακτηριστικό Κλήσης

(aircraft) callsign χαρακτηριστικό κλήσης (αεροσκάφους)
ΕΕΚ Ελεγκτής Εναέριας Κυκλοφορίας/Έλεγχος Εναέριας Κυκλοφορίας
(air traffic) controller ελεγκτής (εναέριας κυκλοφορίας)
(aircraft) registration νηολόγιο (αεροσκάφους)
general aviation γενική αεροπορία
registration code κωδικός νηολόγησης

Αφού ξοδέψουν αμέτρητες ώρες για τη ρύθμιση του λογισμικού και την επιλογή κωδικού VATSIM, αρκετοί νέοι πιλότοι σταματούν στο κουτί εισαγωγής Χαρακτηριστικού Κλήσης. Αυτός ο οδηγός έχει ως στόχο να δείξει στους πιλότους του δικτύου VATSIM ποιο χαρακτηριστικό κλήσης μπορούν να χρησιμοποιήσουν.

Υπάρχουν δύο είδη χαρακτηριστικών κλήσης στο δίκτυο VATSIM. Το πρώτο και πιο σύνηθες είναι το χαρακτηριστικό κλήσης αερογραμμής. Πολλοί θα έχετε ακούσει στο LiveATC.net EEK (Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας) να αποκαλούν αερογραμμές ως “Jazz”, “Cactus” ή ακόμα και “Speedbird”. Όλα αυτά αποτελούν χαρακτηριστικά κλήσης αερογραμμών και τα συγκεκριμένα τρία παραδείγματα είναι δυσκολότερο να συνδεθούν με την αερογραμμή στην οποία αναφέρονται, όμως άλλα, όπως το “American”, το “US Air” ή το “Northwest” είναι πιο προφανή. Κάθε αερογραμμή έχει έναν τριγράμματο κωδικό που τοποθετείται στην αρχή του χαρακτηριστικού κλήσης και ενημερώνει τον ελεγκτή, ποιο χαρακτηριστικό κλήσης θα χρησιμοποιήσει για το αεροσκάφος.

Το άλλο είδος χαρακτηριστικού κλήσης χρησιμοποιείται από τη Γενική Αεροπορία. Κάθε αεροσκάφος που πωλείται λαμβάνει ένα μοναδικό νηολόγιο αποτελούμενο από 1 έως 7 γράμματα και/ή αριθμούς. Το νηολόγιο αναγράφεται στα πλευρά του αεροσκάφους και το ακολουθεί σε όλη του τη ζωή εκτός εάν αλλαχθεί από άλλο νηολόγιο.

Η ομορφιά του δικτύου VATSIM είναι ότι ο καθένας μπορεί να πετάξει με οποιοδήποτε χαρακτηριστικό κλήσης, αρκεί να μην είναι ενδεχομένως προσβλητικό για τα υπόλοιπα μέλη. Στα προσβλητικά χαρακτηριστικά κλήσης περιλαμβάνονται όσα σχετίζονται με σημαντικά ιστορικά γεγονότα στα οποία χάθηκαν ανθρώπινες ζωές ή με άλλες πολιτικά ευαίσθητες πράξεις.

Εάν επιθυμείτε να πετάξετε αεροσκάφος Γενικής Αεροπορίας είστε ελεύθερος να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε χαρακτηριστικό κλήσης αρκεί να μην είναι χυδαίο ή άσεμνο. Για παράδειγμα πολλοί πιλότοι επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν το όνομα, την ημερομηνία γέννησης, τα αρχικά, ή κάποια άλλη προσωπική ανάμνησή τους, αλλά για ρεαλισμό τα χαρακτηριστικά κλήσης θα πρέπει να μοιάζουν με αυτά που χρησιμοποιούνται κανονικά. Ένας παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι δεν μπορείτε να έχετε το ίδιο χαρακτηριστικό κλήσης με κάποιον άλλο όσο είστε συνδεδεμένος στο δίκτυο. Για παράδειγμα, αν προσπαθείτε να συνδεθείτε στο δίκτυο ως N63019, αλλά κάποιος άλλος χρήστης είναι ήδη στο δίκτυο συνδεδεμένος ως N63019, θα λάβετε μήνυμα σφάλματος και θα πρέπει να επιλέξετε ένα διαφορετικό χαρακτηριστικό κλήσης. Από την άλλη, όταν ο άλλος χρήστης ολοκληρώσει την πτήση του και αποσυνδεθεί από το δίκτυο, μπορείτε να συνδεθείτε ως N63019. Επίσης, δεν είστε υποχρεωμένοι να χρησιμοποιείτε μόνο ένα χαρακτηριστικό κλήσης. Μπορείτε να συνδεθείτε και να πετάξετε με ένα χαρακτηριστικό κλήσης και ακολούθως να ξανασυνδεθείτε με κάποιο άλλο εντελώς διαφορετικό για την επόμενη πτήση σας! Απλά θα πρέπει να είστε σε εγρήγορση όταν προσπαθεί να σας καλέσει ο ΕΕΚ με το νέο χαρακτηριστικό κλήσης, γι’ αυτό είναι καλό να εμμείνετε, τουλάχιστον στην αρχή, σε ένα οικείο χαρακτηριστικό κλήσης.

Μπορεί να αναρωτιέστε “Πώς γνωρίζουν οι ελεγκτές πώς να καλέσουν τα διάφορα αεροσκάφη;” Όταν μία αερογραμμή γίνεται επίσημα αποδεκτή λαμβάνει έναν μοναδικό τριγράμματο κωδικό που την αντιπροσωπεύει. Ακολούθως, δημιουργείται γι’ αυτήν ένα φωνητικό χαρακτηριστικό κλήσης. Οι ελεγκτές μπορούν πολύ απλά να βρουν πώς θα καλέσουν μία συγκεκριμένη αερογραμμή, κοιτώντας εδώ για τις ΗΠΑ. Μια άλλη πηγή για αυτές τις πληροφορίες είναι το AirlineCodes.co.uk. Αυτές οι σελίδες έχουν τη λίστα με όλους τους κωδικούς αερογραμμών που θα εισέλθουν στον εναέριο χώρο ενός ελεγκτή. Κάποια από τα πιο κοινά χαρακτηριστικά κλήσης στο δίκτυο VATSIM είναι τα παρακάτω:

ΚΩΔΙΚΟΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΗ ΦΩΝΗΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΚΛΗΣΗΣ
AAL American Airlines American
DAL Delta Airlines Delta
UAL United Airlines United
USA US Airways US Air
JBU Jet Blue Airways Jet Blue
BAW British Airways Speedbird

Σε αυτή την εικόνα (πηγή: FlightAware) μπορείτε να δείτε πώς φαίνονται στην πραγματικότητα διάφορα χαρακτηριστικά κλήσης. Είναι παρόντα κάποια από όσα βρίσκονται στον παραπάνω πίνακα, συμπεριλαμβανομένων των Delta, American, US Air και JetBlue. Ποιες άλλες αερογραμμές μπορείτε να αναγνωρίσετε; Υπάρχει ακόμη ένα αεροσκάφος γενικής αεροπορίας κάτω αριστερά: N5626Y.

Οι αερογραμμές χρησιμοποιούν τον αριθμό πτήσης μετά τον κωδικό αερογραμμής στο χαρακτηριστικό κλήσης τους, όμως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιον αριθμό επιθυμείτε. Επομένως, αν πετούσατε την πτήση US Airways 3846 το χαρακτηριστικό κλήσης σας θα ήταν το USA3846. Είναι πάντα διασκεδαστικό να αναζητείτε τον πραγματικό αριθμό πτήσης στον ιστότοπο μιας αεροπορικής εταιρείας και ακολούθως να πετάτε με αυτό το χαρακτηριστικό κλήσης. Ακόμα πιο ωραίο είναι να αναχωρείτε την ίδια ώρα με την πραγματική πτήση και να βλέπετε ποιος φθάνει πρώτος.

Χαρακτηριστικά Κλήσης Γενικής Αεροπορίας στις ΗΠΑ

Κάθε αεροσκάφος, συμπεριλαμβανομένων και των μεγάλων jet των αερογραμμών, φέρει έναν μοναδικό αριθμό αναγνώρισης στην άτρακτό του. Κάθε αεροσκάφος νηολογημένο στις ΗΠΑ θα έχει έναν κωδικό νηολόγησης που ξεκινάει με το γράμμα “N” ή “November”. Στις επικοινωνίες με τον ΕΕΚ το “Ν” συχνά απαλείφεται, επομένως ένα αεροσκάφος νηολογημένο ως Ν63019 θα μπορούσε να αποκαλείται απλά ως “63019”. Επίσης στην αρχή ενός χαρακτηριστικού κλήσης γενικής αεροπορίας το γράμμα Ν (“November”) αντικαθίσταται από τον τύπο αεροσκάφους ή τον κατασκευαστή. Για παράδειγμα, αν το Ν63019 ήταν ένα Cessna 172, θα αποκαλείτο “Cessna 63019”. Αν το N497DW ήταν ένα Learjet 45, θα αποκαλείτο “Learjet 497DW”. Εάν δεν είστε σίγουροι πώς να αναφέρετε τον τύπο του αεροσκάφους σας, ρωτήστε τον ΕΕΚ για να ενημερωθείτε σχετικά με το τι πρέπει να πείτε.

Χαρακτηριστικά Κλήσης Γενικής Αεροπορίας στην Ευρώπη

Τα ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά κλήσης διαφέρουν σημαντικά από τα αντίστοιχα στις ΗΠΑ. Το πρώτο και/ή το δεύτερο γράμμα του χαρακτηριστικού κλήσης δείχνει τη χώρα νηολόγησης του αεροσκάφους. Δείτε τον παρακάτω πίνακα για κάποια από τα προθέματα χωρών. Ολοκληρωμένη λίστα με τα προθέματα θα βρείτει εδώ ή εδώ.

ΠΡΟΘΕΜΑ ΧΩΡΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
G Μ. Βρετανία G-ABCD
PH Ολλανδία PH-ABC
D Γερμανία D-ABCD
LY Λιθουανία LY-ABD

Σημειώστε ότι στα παραδείγματα αυτά χρησιμοποιούνται γράμματα και όχι αριθμοί. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιούν μόνο γράμματα στα χαρακτηριστικά κλήσης γενικής αεροπορίας. Επίσης, μην χρησιμοποιείτε την παύλα “-” του χαρακτηριστικού κλήσης όταν συνδέεστε στο δίκτυο VATSIM. Για παράδειγμα, αν θέλατε να πετάξετε ως G-ABCD πρέπει να συνδεθείτε ως GABCD.

Χαρακτηριστικά Κλήσης Γενικής Αεροπορίας στην Αυστραλία

Τα αυστραλιανά νηολόγια έχουν ως εξής: VH-XXX, όπου “ΧΧΧ” είναι οποιοδήποτε γράμμα του αλφαβήτου, π.χ. VH-ABC ή VH-XYZ. Όλα τα πολιτικά αεροσκάφη της Αυστραλίας νηολογούνται με αυτόν τον τρόπο.

Προχωρημένη Επιλογή Χαρακτηριστικού Κλήσης

Για όσους επιθυμούν να προσδώσουν ακόμη μεγαλύτερο ρεαλισμό, ακολουθούν κάποιοι προχωρημένοι τρόποι επιλογής χαρακτηριστικού κλήσης. Κάθε αεροσκάφος διαθέτει έναν κωδικό νηολόγησης αποτελούμενο από 1 έως 7 γράμματα/αριθμούς. Για να βρείτε τον πραγματικό κωδικό νηολόγησης των αεροσκαφών που έχουν νηολογηθεί στις ΗΠΑ ανατρέξτε στο FAA Aircraft Registry Database και αναζητήστε το νηολόγιο ενός αεροσκάφους ίδιου τύπου με το δικό σας. Για ρεαλιστικά χαρακτηριστικά κλήσης αερογραμμών βρείτε απλά τον αριθμό πτήσης που θέλετε να πετάξετε στον ιστότοπο της αεροπορικής εταιρείας. Άλλη μία καλή πηγή είναι το FlightAware.com, το οποίο δείχνει το σχέδιο πτήσης όλων των πτήσεων των αεροπορικών εταιρειών (και μερικών πτήσεων γενικής αεροπορίας!). Ο ιστότοπος αυτός παρέχει πληροφορίες μόνο για τις ηπειρωτικές ΗΠΑ.

Σημείωση για τα Χαρακτηριστικά Κλήσης Αερογραμμών

Οι κωδικοί αναγνώρισης των αερογραμμών είναι ΠΑΝΤΟΤΕ τριγράμματοι. Επομένως, τα AA, AF, SW, NW, US κλπ ΔΕΝ αντιπροσωπεύουν αερογραμμές. Επίσης πολλοί νέοι πιλότοι συνδέονται με χαρακτηριστικά κλήσης όπως AMERICAN76, USAIR58, DELTA519, NORTHWEST24 κλπ. Ούτε αυτά είναι κωδικοί αερογραμμών και οι ελεγκτές μπορεί να ενοχληθούν εάν το χαρακτηριστικό κλήσης ενός πιλότου είναι έτσι. ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ, αν θέλετε να κάνετε μια πτήση πραγματικής αεροπορικής εταιρείας, αλλά δεν γνωρίζετε τον κωδικό, μπορείτε να τον βρείτε εδώ ή εδώ, ή αλλιώς συνδεθείτε και ρωτήστε έναν ελεγκτή. Οι περισσότεροι ελεγκτές, αν όχι όλοι, θα εκτιμήσουν την ερώτησή σας, έναντι της χρήσης ακατάλληλου χαρακτηριστικού κλήσης. Η δουλειά του ελεγκτή γίνεται πολύ ευκολότερη αν καταθέσετε σχέδιο πτήσης με σωστό κωδικό αερογραμμής.

Εξαίρεση: Εάν ο αριθμός πτήσης περιλαμβάνει 5 γράμματα/αριθμούς, ο κωδικός αναγνώρισης της αερογραμμής μειώνεται στα 2 γράμματα. Η Air France έχει τέτοια χαρακτηριστικά κλήσης για εθνικές πτήσεις: AF780UM, AF640QI, AF704YH κοκ. Αυτό ενδέχεται να χρησιμοποιείται και από άλλες αερογραμμές.

Συμπέρασμα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε ολόκληρο τον οδηγό. Αυτό που μπορείτε πλέον να σκέφτεστε σχετικά με τα χαρακτηριστικά κλήσης, είναι “Μπορώ να το κάνω!”.

Πηγή: VATSIM - Pilot Resource Centre - General Lessons - Choosing a Callsign