Αεροσκάφη γραμμής εναντίον αεροσκαφών Γενικής Αεροπορίας στο αεροδρόμιο

Αυτό το μάθημα προϋποθέτει τη βασική κατανόηση των διαγραμμάτων του αεροδρομίου και τις βασικές διαδικασίες τροχοδρόμησης. Αυτά τα θέματα καλύπτονται απο τα μαθήματα με τίτλο “Διαγράμματα Αεροδρομίου” “Πίστες, Τροχόδρομοι και Διάδρομοι”.

Αεροσκάφη γραμμής και αεροσκάφη γενικής αεροπορίας συστηματικά επιχειρούν ταυτόχρονα σε αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο. Η διαφορά στην απόδοση μεταξύ αυτών των αεροσκαφών δημιουργεί κάποιες ειδικές εκτιμήσεις για τους πιλότους σε αυτές τις επιχειρήσεις. Επίσης, τα αεροσκάφη γραμμής και γενικής αεροπορίας συνήθως αναμειγνύονται στα πολυσύχναστα αεροδρόμια με σύνθετες διατάξεις που καθιστούν την πτήση πιο προκλητική (και διασκεδαστική).

Όταν ενεργείτε σε ένα πολυσύχναστο αεροδρόμιο και ειδικά κατά τη διάρκεια ενός event, βεβαιωθείτε ότι είστε προετοιμασμένος. Αυτό θα πρέπει να αρχίσει με μια ανασκόπηση του διαγράμματος αεροδρομίου. Τα διαγράμματα των Αεροδρομίων μπορούν να βρεθούν ακουλουθούμενα από χάρτες στο σύνδεσμο στο ΚΠΠ. Ξεκινήστε εντοπίζοντας τη χώρα, έπειτα το αεροδρόμιο και στη συνέχεια τον χάρτη με τίτλο “Αεροδρόμιο”. (Δείτε εδώ). Όταν εξετάζετε το διάγραμμα του αεροδρομίου, το πρώτο μέλημά σας είναι πού θα τοποθετήσετε το αεροσκάφος σας όταν συνδέεστε στο δίκτυο. Όπως θα ακούσετε επανειλημμένα, βεβαιωθείτε ότι δεν είναι σε διάδρομο ή κάποιο τροχόδρομο. Τα αεροσκάφη Γενικής Αεροπορίας δεν θα πρέπει ποτέ να ξεκινούν τις πτήσεις τους από τις πύλες. Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας της VATSIM που να το απαγορεύει, αλλά εάν θέλετε να προσομοιάσετε την πραγματικότητα, διαλέξτε ένα μέρος εκκίνησης το οποίο είναι στην πίστα μακριά από τον τερματικό σταθμό. Μερικά διαγράμματα αεροδρομίων απεικονίζουν τους χώρους στάθμευσης για αεροπλάνα γενικής αεροπορίας.

fsx_select_airport.jpg

Απεικονίζεται παρακάτω η διάταξη του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος (LGAV) της Αθήνας. Ας συζητήσουμε τι το κάνει περίπλοκο και κάποιες στρατηγικές για την επιτυχή λειτουργία του αεροδρομίου.

Αφού λάβετε την εξουσιοδότηση, ο ελεγκτής θα σας συμβουλεύσει ποιο διάδρομο να αναμένετε για αναχώρηση. Εάν η κίνηση είναι μικρή, αυτός ο διάδρομος θα είναι μάλλον ο πλησιέστερος από τη θέση εκκίνησής σας. Εάν υπάρχει κάποιο δρώμενο με πάρα πολύ κίνηση, πολύ πιθανόν να πάρετε ένα διάδρομο, ο οποίος θα βρίσκεται στην πορεία της αναχώρησής σας, ακόμα κι αν είναι σε μεγάλη απόσταση από το σημείο στο οποίο έχετε σταθμεύσει. Στο Ελ. Βενιζέλος τα αεροσκάφη γενικής αεροπορίας σταθμεύουν βόρεια του κυρίως τερματικού χώρου στάθμευσης κοντά στη διασταύρωση των τροχοδρόμων D9 και D. Ας υποθέσουμε ότι βρίσκεστε στον χώρο στάθμευσης αεροσκαφών γενικής αεροπορίας και αφού έχετε πάρει εξουσιοδότηση, ο ελεγκτής σας ενημερώνει ότι θα πρέπει να αναμένετε για αναχώρηση τον διάδρομο 03L. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να μελετήσετε τον χάρτη και να δείτε όλες τις πιθανές διαδρομές τις οποίες μπορεί να ακολουθήσετε. Είναι προφανές ότι υπάρχουν αρκετοί τροχόδρομοι, ιδανικά μπορείτε να καλέσετε τον ελεγκτή εδάφους, έχοντας τον χάρτη μπροστά σας και ένα στυλό ώστε να γράψετε τυχόν περίπλοκες εξουσιοδοτήσεις. Όταν καλέσετε μπορεί κάλλιστα να λάβετε μία απλή εξουσιοδότηση όπως “τροχοδρομήστε στον διάδρομο 03L”. Μάθετε τις διαδικασίες που ακολουθούνται στη χώρα στην οποία πρόκειται να επιχειρήσετε και εάν έχετε αμφιβολίες ρωτήστε τον ελεγκτή για διευκρινίσεις. Εάν είναι απασχολημένος θα πάρετε μόνο διαδρομή τροχοδρόμησης από τον ελεγκτή. Τις στιγμές που είναι απασχολήμενος ο ελεγκτής εδάφους μπορεί να σας ζητήσει να ακολουθήσετε ένα άλλο αεροσκάφος ή να δώσετε προτεραιότητα ενώ τροχοδρομείτε στον διάδρομο. Εάν δεν έχετε οπτική επαφή με το συγκεκριμένο αεροσκάφος, ενημερώστε τον ελεγκτή και θα σας δοθούν εναλλακτικές οδηγίες.

Κατά την άφιξή σας, ως μέρος της προσέγγισης, διαβάστε το διάγραμμα του αεροδρομίου. Χρησιμοποιώντας το Ελ. Βενιζέλος (LGAV) ως παράδειγμα, σημειώστε ότι έχει 2 παράλληλους διαδρόμους. Σε αεροδρόμια σαν αυτό είναι εύκολο να μπερδέψετε τους διαδρόμους, γι’ αυτό αφιερώστε χρόνο ώστε να εξοικειωθείτε με τη διάταξή τους. Τέλος, μελετώντας τους τροχόδρομους ως μέρος της προετοιμασίας της διαδικασίας προσεγγίσεως σας, θα είστε έτοιμοι να λάβετε μία σύνθετη διαδρομή τροχοδρόμησης μετά την προσγείωση. Διαφορές μεταξύ Flight Simulator και των πραγματικών σχεδιαγραμμάτων αεροδρομίου. Είναι πολύ συνηθισμένο να βλέπετε διαφορές μεταξύ του διαγράμματος του αεροδρομίου και της διάταξης του προσομοιωτή. Οι ελεγκτές πρέπει να γνωρίζουν τις περισσότερες από αυτές τις διαφορές και οι οδηγίες τροχοδρόμησης θα πρέπει να αντιστοιχούν στη διάταξη που βλέπετε στον προσομειωτή πτήσης σας. Ωστόσο, μπορεί να αντιμετωπίσετε περιστασιακά πρόβλημα με τις οδηγίες τροχοδρόμησης. Σε αυτή την περίπτωση ενημερώστε τον ελεγκτή και ζητήστε εναλλακτικές οδηγίες.

Καθώς τα αεροπλάνα πετούν, αφήνουν μια δίνη αέρα πίσω τους. H δίνη προκαλείται από τη διαφορά πίεσης αέρα μεταξύ του αέρα πάνω από το φτερό και του αέρα κάτω από το φτερό. Το φαινόμενο αυτό αναφέρεται ως “αεροδίνη”’. Μπορεί να έχει βίαιες συνέπειες για τα αεροπλάνα που έπονται, αυτό ισχύει ιδίως όταν το αεροπλάνο που έπεται είναι σημαντικά μικρότερο απο το αεροπλάνο που προηγείται. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις αεροδίνες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Αν και οι αεροδίνες δεν εξομοιώνονται στις βασικές εκδόσεις τον προσομοιωτών πτήσης, οι ελεγκτές το εξομοιώνουν σαν να υπάρχει. Καθώς αναχωρείτε πίσω από ένα βαρύ αεροσκάφος, να αναμένετε καθυστέρηση ώστε να υποχωρήσουν οι αεροδίνες. Καθώς αφίκνεισθε πίσω από ένα βαρύ αεροσκάφος, θα πρέπει να περιμένετε από τον ελεγκτή να σας δώσει περισσότερο χώρο ώστε να προστατευθείτε από τις αεροδίνες. Σε μερικές περιπτώσεις, η επιπρόσθετη απόσταση που απαιτείται για αναχωρήσεις και αφίξεις μπορεί να αρθεί από τον πιλότο, ωστόσο οι κανόνες σε αυτό το θέμα μπορεί να διαφέρουν μεταξύ χωρών.

Όταν ένα αεροσκάφος γενικής αεροπορίας δραστηριοποιείται κοντά σε αεροσκάφος γραμμής, η διαφορά στην απόδοση επιφέρει ειδική αντιμετώπιση. Μερικά αεροδρόμια έχουν ξεχωριστούς διαδρόμους για αεροσκάφη χαμηλών αποδόσεων. Όσα δεν έχουν, θα παρέχουν επιπλέον διαχωρισμό ώστε να αντισταθμιστεί η διαφορά ταχύτητας. Σε αναχώρηση, σε ένα χαμηλής απόδοσης αεροσκάφος μπορεί να του δοθεί μία πορεία ώστε να μετακινηθεί μακριά από τη διαδρομή ενός αεροσκάφους με καλύτερη απόδοση που ακολουθεί. Στην αναχώρηση, εάν σας δοθεί πορεία που μοιάζει διαφορετική από πορείες που μπορεί να λαμβάνουν άλλα αεροσκάφη, μπορεί να οφείλεται σε αυτό.

Για να κατανοήσετε καλύτερα πώς τα αεροσκάφη γραμμής και γενικής αεροπορίας αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και για να μάθετε σύνθετες λειτουργίες αεροδρομίων, ακούστε το live ATC σε διάφορα μεγάλα αεροδρόμια ανά τον κόσμο εδώ. Χρησιμοποιήστε το ΚΠΠ για να βρείτε χάρτες για αεροδρόμια που ακούτε σε όλο τον κόσμο. Επίσης, μπορείτε να συνδεθείτε στο δίκτυο της Vatsim και να παρακολουθήσετε τις επικοινωνίες σε ένα αεροδρόμιο που θα θέλατε να πετάξετε. Οι ελεγκτές που είναι στο δίκτυο θα απαντήσουν σε οποιαδήποτε ερώτησή σας πάντα φιλικά και με καλή διάθεση, όσο το επίπεδο κίνησης το επιτρέπει. Για λόγους ευγένειας, βεβαιωθείτε ότι έχετε καταθέσει ένα σχέδιο πτήσης ακόμα και εάν βρίσκεστε μέσα σαν παρατηρητής. Βάλτε το αεροδρόμιο παρατήρησης και στα δύο πεδία αναχώρησης και άφιξης και στη συνέχεια σημειώστε στο πεδίο για σχόλια “NEWBIE - Observing”’.

Πηγή: VATSIM - Pilot Resource Centre - General Lessons - Airliners Vs. GA Airplanes at the Airport