Σύγκριση εκδόσεων

Εδώ βλέπετε τις διαφορές μεταξύ της επιλεγμένης έκδοσης και της τρέχουσας έκδοσης της σελίδας.

Σύνδεσμος σε αυτή την προβολή διαφορών.

Both sides previous revision Προηγούμενη αναθεώρηση
Επόμενη αναθεώρηση
Προηγούμενη αναθεώρηση
pilots:meteorology:climatology [2016/03/31 12:44]
pkg748 [Χειμώνας]
pilots:meteorology:climatology [2019/09/24 10:09] (τρέχουσα)
Γραμμή 20: Γραμμή 20:
  
 Όλα τα είδη νεφών μπορούν να εμφανιστούν στην περιοχή αλλά η μέση ποσότητα αναφέρεται ότι είναι 6 όγδοα το χειμώνα. Το ετήσιο ύψος βροχής είναι 100 cm στα δυτικά και λιγότερο από 51 cm στα ανατολικά. Υετός με τη μορφή χιονιού πέφτει το χειμώνα ιδιαίτερα στα ανατολικά ή νοτιοανατολικά όπου το έδαφος μπορεί να παραμείνει καλυμμένο με χιόνι για μεγάλες περιόδους. Όλα τα είδη νεφών μπορούν να εμφανιστούν στην περιοχή αλλά η μέση ποσότητα αναφέρεται ότι είναι 6 όγδοα το χειμώνα. Το ετήσιο ύψος βροχής είναι 100 cm στα δυτικά και λιγότερο από 51 cm στα ανατολικά. Υετός με τη μορφή χιονιού πέφτει το χειμώνα ιδιαίτερα στα ανατολικά ή νοτιοανατολικά όπου το έδαφος μπορεί να παραμείνει καλυμμένο με χιόνι για μεγάλες περιόδους.
 +
 +{{ :​pilots:​meteorology:​climatology:​ewin.jpg |}}
  
 //Ο καιρός της Ευρώπης το χειμώνα//​ //Ο καιρός της Ευρώπης το χειμώνα//​
Γραμμή 53: Γραμμή 55:
   - **Σκανδιναβικά Υψηλά:​** Αυτά μπορεί να εμμένουν για μερικές μέρες τραβώντας αέρα από τη Ρωσία διαμέσου της Βόρειας Θάλασσας.   - **Σκανδιναβικά Υψηλά:​** Αυτά μπορεί να εμμένουν για μερικές μέρες τραβώντας αέρα από τη Ρωσία διαμέσου της Βόρειας Θάλασσας.
  
-Ο καιρός της Ευρώπης το καλοκαίρι ​+{{ :​pilots:​meteorology:​climatology:​esum.jpg |}} 
 + 
 +//Ο καιρός της Ευρώπης το καλοκαίρι// 
 === Νέφη και Υετός === === Νέφη και Υετός ===
  
Γραμμή 77: Γραμμή 82:
  
 Στην Αγγλία και την κεντρική Γαλλία,​ η τροπόπαυση βρίσκεται τον Ιούλιο στα 39000 πόδια περίπου. Στην Αγγλία και την κεντρική Γαλλία,​ η τροπόπαυση βρίσκεται τον Ιούλιο στα 39000 πόδια περίπου.
 +
 ===== ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ===== ===== ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ =====
  
Γραμμή 96: Γραμμή 102:
  
 Ψυχρά μέτωπα που σχετίζονται με τις υφέσεις του Μεσογειακού μετώπου,​ όπως και με τις ορογραφικές και τις θερμικές υφέσεις,​ δημιουργούν νέφη Cu και Cb και φέρνουν δυνατή βροχή ή όμβρους χαλαζιού και καταιγίδες. Στα δυτικά δημιουργούνται από τις υφέσεις του πολικού μετώπου,​ κάποια στρωματόμορφα νέφη που φέρνουν συνεχή βροχή. Ψυχρά μέτωπα που σχετίζονται με τις υφέσεις του Μεσογειακού μετώπου,​ όπως και με τις ορογραφικές και τις θερμικές υφέσεις,​ δημιουργούν νέφη Cu και Cb και φέρνουν δυνατή βροχή ή όμβρους χαλαζιού και καταιγίδες. Στα δυτικά δημιουργούνται από τις υφέσεις του πολικού μετώπου,​ κάποια στρωματόμορφα νέφη που φέρνουν συνεχή βροχή.
 +
 +{{ :​pilots:​meteorology:​climatology:​mwin.jpg |}}
  
 //Τα βαρομετρικά συστήματα και οι άνεμοι στη Μεσόγειο το χειμώνα//​ //Τα βαρομετρικά συστήματα και οι άνεμοι στη Μεσόγειο το χειμώνα//​
Γραμμή 123: Γραμμή 131:
  
 Το ύψος της Τροπόπαυσης βρίσκεται περίπου στα 40000 πόδια την εποχή αυτή. Το ύψος της Τροπόπαυσης βρίσκεται περίπου στα 40000 πόδια την εποχή αυτή.
 +
 ==== Καλοκαίρι ==== ==== Καλοκαίρι ====
  
Γραμμή 138: Γραμμή 147:
 Η σκόνη μπορεί να μειώσει την ορατότητα αν παγιδευτεί κοντά στην επιφάνεια εξαιτίας κατολίσθησης αερίων μαζών. Στα στενά του Γιβραλτάρ,​ ο θερμός υγρός αέρας που ρέει προς τα έξω στον Ατλαντικό μπορεί να δημιουργήσει ομίχλη μεταφοράς ή χαμηλά St και Sc. Η σκόνη μπορεί να μειώσει την ορατότητα αν παγιδευτεί κοντά στην επιφάνεια εξαιτίας κατολίσθησης αερίων μαζών. Στα στενά του Γιβραλτάρ,​ ο θερμός υγρός αέρας που ρέει προς τα έξω στον Ατλαντικό μπορεί να δημιουργήσει ομίχλη μεταφοράς ή χαμηλά St και Sc.
  
-Τα βαρομετρικά συστήματα και οι άνεμοι στη Μεσόγειο το καλοκαίρι+{{ :​pilots:​meteorology:​climatology:​msum.jpg |}} 
 + 
 +//Τα βαρομετρικά συστήματα και οι άνεμοι στη Μεσόγειο το καλοκαίρι//
  
 === Άνεμοι επιφανείας === === Άνεμοι επιφανείας ===
Γραμμή 158: Γραμμή 169:
 Η Τροπόπαυση βρίσκεται στα 44000 πόδια περίπου και στις νότιες περιοχές μπορεί να φτάνει και σε μεγαλύτερα ύψη. Η Τροπόπαυση βρίσκεται στα 44000 πόδια περίπου και στις νότιες περιοχές μπορεί να φτάνει και σε μεγαλύτερα ύψη.
  
-Πηγή: http://​www.aviamet.gr/​index.jsp?​moduleId=001&​newsType=NEW&​extLang=+Πηγή: ​[[http://​www.aviamet.gr/​index.jsp?​moduleId=001&​newsType=NEW&​extLang=|www.aviamet.gr]]