Στοιχεία Κλιματολογίας της Ευρώπης

Γεωγραφικά στοιχεία

Η βόρεια και κεντρική Ευρώπη περιβάλλεται από τα βουνά της Νορβηγίας στα βόρεια και από αρκετές οροσειρές στα νότια με σημαντικότερη από όλες εκείνη των Άλπεων. Ανάμεσα στις δύο αυτές περιοχές, εκτείνεται η βορειοευρωπαϊκή πεδιάδα χωρίς κανένα φράγμα προστασίας από τους ανέμους του Ατλαντικού στα δυτικά και τους ψυχρούς ανέμους το χειμώνα από τα ανατολικά.

Χειμώνας

Βαρομετρικά συστήματα

 1. Υφέσεις πολικού μετώπου: Είναι υφέσεις που δημιουργούνται από το πολικό μέτωπο και δίνουν άσχημο καιρό από το έδαφος μέχρι το τέλος της τροπόσφαιρας. Κινούνται από τον Ατλαντικό προς τη Ρωσία κυρίως ανάμεσα από τους ορεινούς φραγμούς στα βόρεια και τα νότια αν και οι τροχιές τους γενικά ποικίλουν. Οι περιοχές στα νότια κάθε τέτοιου είδους ύφεσης αντιμετωπίζουν καιρό μετώπου.
 2. Υφέσεις των Άλπεων: Οι Άλπεις συχνά εμποδίζουν και καθυστερούν τα ψυχρά μέτωπα, προκαλώντας έτσι την επίμονη παραμονή των μετωπικών και ορογραφικών νεφών στη βόρεια πλευρά τους. Μια δευτερεύουσα ύφεση μπορεί να δημιουργηθεί σε ένα τέτοιο μέτωπο, η οποία τείνει να κινείται με τροχιά ανατολή – δύση – ανατολή κατά μήκος του μετώπου μέχρις ότου η κυκλωνική κυκλοφορία γύρω από την ύφεση, να οδηγήσει το μέτωπο τελικά προς τη Μεσόγειο.
 3. Θερμικές Υφέσεις: Θερμικές υφέσεις μπορούν να σχηματιστούν το χειμώνα στα ανατολικά των Άλπεων πάνω από τη κοιλάδα του Δούναβη, η οποία είναι υγρή και σχετικά θερμή. Η κυκλωνική κυκλοφορία που συνδέεται με τις υφέσεις αυτές φέρνει θερμό αέρα στα βόρεια από τη Μεσόγειο σχηματίζοντας ενεργά θερμά μέτωπα. Τα μέτωπα αυτά δίνουν εκτεταμένα χαμηλά νέφη stratus στη Γερμανία και χιονοπτώσεις πιο βόρεια, στην Αγγλία.
 4. Επέκταση Σιβηρικού αντικυκλώνα: Δίνει πολικό ηπειρωτικό αέρα το χειμώνα και νωρίς την άνοιξη. Προκαλεί κρύο και ξηρό καιρό με καθαρό ουρανό και χαμηλά stratus ή ομίχλη.
 5. Παροδικά Υψηλά: Μεταξύ των υφέσεων μπορεί να υφίστανται παροδικά υψηλά, τα οποία εισάγουν κρύο πολικό θαλάσσιο ή αρκτικό θαλάσσιο αέρα.

Νέφη και υετός

Όλα τα είδη νεφών μπορούν να εμφανιστούν στην περιοχή αλλά η μέση ποσότητα αναφέρεται ότι είναι 6 όγδοα το χειμώνα. Το ετήσιο ύψος βροχής είναι 100 cm στα δυτικά και λιγότερο από 51 cm στα ανατολικά. Υετός με τη μορφή χιονιού πέφτει το χειμώνα ιδιαίτερα στα ανατολικά ή νοτιοανατολικά όπου το έδαφος μπορεί να παραμείνει καλυμμένο με χιόνι για μεγάλες περιόδους.

Ο καιρός της Ευρώπης το χειμώνα

Ορατότητα

Υπάρχει μεγάλη συχνότητα ομιχλών ακτινοβολίας το φθινόπωρο και το χειμώνα που μπορεί να είναι εκτεταμένες, πυκνές και επίμονες όταν συνδέονται με αντικυκλωνικές συνθήκες, που γίνονται χειρότερες εξαιτίας της βιομηχανικής ρύπανσης. Ομίχλη μεταφοράς και χαμηλά νέφη εμφανίζονται συχνά στις ακτές σε τροπικό θαλάσσιο ή επιστρέφοντα πολικό θαλάσσιο αέρα. Μετωπική ομίχλη μπορεί επίσης να σχηματιστεί στα θερμά μέτωπα των υφέσεων του πολικού μετώπου.

Άνεμοι επιφανείας

Γενικά δυτικοί, αλλά και ανατολικοί στη βόρεια πλευρά των υφέσεων. Ανατολικοί -βορειοανατολικοί μπορεί επίσης να εμφανιστούν εξαιτίας του υψηλού της Σιβηρίας.

Άνεμοι ανώτερης ατμόσφαιρας

Οι δυτικοί αυξάνουν σε ένταση με το ύψος. Είναι συχνοί οι αεροχείμαρροι του πολικού μετώπου στα 30000 – 35000 πόδια, με ταχύτητες που ξεπερνούν τους 100 κόμβους.

Παγοποίηση

Παγοποίηση συμβαίνει συχνά και σε μεγάλα στρώματα στα μετωπικά νέφη και είναι συνήθως μέτρια ως ισχυρή. Πηγνυόμενη βροχή μπορεί να προκαλέσει σχηματισμό καθαρού πάγου σε ψυχρό αέρα κάτω από θερμό μέτωπο ή θερμή σύσφιξη. Το επίπεδο παγοποίησης βρίσκεται στα 4000 πόδια περίπου στην κεντρική Γαλλία, αλλά στα ανατολικά μπορεί να είναι και στην επιφάνεια του εδάφους.

Ύψος Τροπόπαυσης

Στην Αγγλία και την κεντρική Γαλλία, η τροπόπαυση βρίσκεται τον Ιανουάριο στα 35000 πόδια περίπου.

Καλοκαίρι

Βαρομετρικά συστήματα

 1. Υφέσεις πολικού μετώπου: Οι υφέσεις αυτές έχουν πορεία ανατολική όπως το χειμώνα, αλλά υφίστανται πιο βόρεια. Είναι λιγότερο έντονες εξαιτίας της μικρότερης διαφοράς θερμοκρασίας ανάμεσα στις πολικές και τις τροπικές αέριες μάζες.
 2. Θερμικές Υφέσεις: Ισχυρός ηλιασμός μπορεί να προκαλέσει ενεργές θερμικές υφέσεις πάνω από τη Γαλλία και τη νότια Γερμανία. Οι καταιγίδες είναι συχνές όταν υπάρχει υγρασία και αστάθεια στην ατμόσφαιρα.
 3. Υψηλό των Αζορών: Το υψηλό αυτό βρίσκεται δυτικά της Αφρικής στις 35ο βόρειο πλάτος. Η έξαρση (ridge) που συνδέεται με το υψηλό αυτό και διασχίζει την Ευρώπη, δίνει συχνά μικρές περιόδους καλού και ξηρού καιρού.
 4. Παροδικά Υψηλά: Παροδικές εξάρσεις (ridge) ή πρόσκαιροι αντικυκλώνες στα βορειοδυτικά, επικρατούν το καλοκαίρι, μεταξύ ασθενών υφέσεων πολικού μετώπου.
 5. Σκανδιναβικά Υψηλά: Αυτά μπορεί να εμμένουν για μερικές μέρες τραβώντας αέρα από τη Ρωσία διαμέσου της Βόρειας Θάλασσας.

Ο καιρός της Ευρώπης το καλοκαίρι

Νέφη και Υετός

Η ποσότητα των μετωπικών νεφών και του υετού είναι μικρότερη το καλοκαίρι από όση το χειμώνα, γιατί οι υφέσεις του πολικού μετώπου είναι λιγότερες, πιο ασθενείς και πιο βόρεια. Επίσης το καλοκαίρι δεν υπάρχουν θερμά μέτωπα στη Μεσόγειο. Τα νέφη είναι κυρίως κατακόρυφης ανάπτυξης στις καταιγίδες, οι οποίες δημιουργούνται από θερμικά χαμηλά. Η βροχόπτωση λοιπόν είναι κυρίως στη μορφή όμβρων αλλά το φαινόμενο μπορεί να επιδεινωθεί από ορογραφική ανύψωση στα βουνά του νότου.

Ορατότητα

Κατά τη διάρκεια της θερμής περιόδου η ομίχλη ακτινοβολίας δεν είναι συχνή, μπορεί να εμφανιστεί νωρίς την άνοιξη αλλά ο πρωινός ηλιασμός εξασφαλίζει γρήγορη διάλυση. Αργά την άνοιξη και νωρίς το καλοκαίρι, ανατολικός άνεμος γύρω από ένα Σκανδιναβικό υψηλό πάνω από τη Βόρεια Θάλασσα έχει ως αποτέλεσμα εκτεταμένη ομίχλη μεταφοράς κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Μεγάλης Βρετανίας.

Άνεμοι επιφανείας

Οι άνεμοι επιφανείας είναι γενικά δυτικοί, αλλά μικρότερης έντασης από το χειμώνα. Οι άνεμοι τροποποιούνται από την εμφάνιση θαλάσσιας αύρας κατά μήκος των ακτών.

Άνεμοι ανώτερης ατμόσφαιρας

Οι άνεμοι στην ανώτερη ατμόσφαιρα είναι γενικά δυτικοί, αλλά μικρότερης έντασης από το χειμώνα. Οι πολικοί αεροχείμαρροι έχουν μικρότερες ταχύτητες και βρίσκονται πιο βόρεια ακολουθώντας την καλοκαιρινή κίνηση του πολικού μετώπου. Ο υποτροπικός αεροχείμαρρος του Ατλαντικού φτάνει την ακτή κοντά στο Μπορντό αλλά εξαιτίας της παρεμβολής των βουνών δεν εκτείνεται στα ηπειρωτικά.

Παγοποίηση

Το επίπεδο παγοποίησης είναι πιο ψηλά το καλοκαίρι (περίπου στα 12000 πόδια) και η μετωπική δραστηριότητα μικρότερη, αλλά η παγοποίηση σε καταιγίδες και ορογραφικά νέφη μπορεί να είναι ισχυρή.

Ύψη τροπόπαυσης

Στην Αγγλία και την κεντρική Γαλλία, η τροπόπαυση βρίσκεται τον Ιούλιο στα 39000 πόδια περίπου.

Γεωγραφικά στοιχεία

Η Μεσόγειος περιβάλλεται από στεριά σχεδόν από όλες τις πλευρές. Σε σύγκριση με την ξηρά, η θάλασσα είναι σχετικά πιο ζεστή το χειμώνα και σχετικά πιο κρύα το καλοκαίρι. Συνεπώς, ο άνεμος επιφανείας τείνει να ρέει το χειμώνα από τη γύρω στεριά προς τη θάλασσα, ενώ το καλοκαίρι τείνει να ρέει από τη θάλασσα προς τα έξω. Υπάρχουν μεγάλες περιοχές με βουνά στα βόρεια και τα δυτικά. Το χειμώνα τα βουνά στα βόρεια συγκρατούν τον ψυχρό αέρα από την Ευρώπη ή την Ασία, ενώ τα βουνά στα δυτικά αντιστέκονται στην επέλαση των υφέσεων του πολικού μετώπου, οι οποίες φτάνουν στη Μεσόγειο μόνο μέσα από τα κενά στη νοτιοδυτική Γαλλία και στα στενά του Γιβραλτάρ, ανάμεσα στην Ισπανία και το Μαρόκο. Στα νότια δεν υπάρχουν ορεινοί φραγμοί να αναχαιτίσουν τον ξηρό, γεμάτο σκόνη αέρα από τη Σαχάρα, εκτός από την οροσειρά του Άτλαντα στα νοτιοδυτικά.

Χειμώνας

Βαρομετρικά συστήματα

 1. Υφέσεις Μεσογειακού μετώπου: Το Μεσογειακό μέτωπο βρίσκεται κατά μήκος του μέσου της Μεσογείου με κατεύθυνση ανατολή –δύση, και σχηματίζεται από πολικό ηπειρωτικό αέρα που εισρέει από τα βόρεια και τροπικό ηπειρωτικό αέρα που εισρέει από το νότο. Ο αέρας αναγκάζεται σε άνοδο κατά μήκος της γραμμής σύγκλισης κι έτσι σχηματίζει μετωπική ύφεση στα δυτικά, η οποία κινείται ανατολικά κατά μήκος του μετώπου, οδηγούμενη από τους δυτικούς ανέμους της ανώτερης ατμόσφαιρας. Εξαιτίας του ξηρού αέρα από την έρημο, δε σχηματίζονται νέφη στο θερμό μέτωπο και το θερμό τομέα, οπότε επικρατεί ο καιρός του ψυχρού μετώπου.
 2. Ορογραφικές ή υπήνεμες υφέσεις: Αυτές σχηματίζονται στα νότια των Άλπεων, πάνω από τη βόρεια Αδριατική και τον κόλπο της Γένοβας. Το χαμηλό της Γένοβας μπορεί να κινηθεί προς τα νότια, κατά μήκος των ακτών της Ιταλίας και να δώσει άστατο καιρό. Υπήνεμες υφέσεις μπορούν να δημιουργηθούν νότια της οροσειράς του Άτλαντα στο Μαρόκο, με ψυχρό δυτικό/ βορειοδυτικό ρεύμα αέρα και στη συνέχεια να κινηθεί βορειοανατολικά και να μπει στη Μεσόγειο από τα ανατολικά της Τυνησίας. Υφέσεις μπορούν επίσης να δημιουργηθούν νότια της οροσειράς του Ταύρου στην Τουρκία και να σχηματίσουν το χαμηλό της Κύπρου, ανάμεσα σε Κύπρο και Τουρκία. Το χαμηλό της Κύπρου δίνει αστάθεια και συνοδεύεται από θυελλώδεις βορειοανατολικούς ανέμους. Ασθενείς υφέσεις που κινούνται προς την περιοχή μπορεί να βαθύνουν και να ενεργοποιηθούν. Οι υφέσεις αυτές στη συνέχεια μπορεί να κινηθούν ανατολικά προς το Λίβανο και την Αραβία.
 3. Υψηλό της Σιβηρίας: Το υψηλό της Σιβηρίας βρίσκεται αρκετά βορειότερα από την περιοχή, όμως ο ψυχρός αέρας του μπορεί να φτάσει τη θερμή Μεσόγειο και να προκαλέσει αστάθεια.
 4. Θερμικές Υφέσεις: Όταν ψυχρός αέρας από το υψηλό της Σιβηρίας πνέει πάνω από μια σχετικά θερμή θάλασσα που περιβάλλεται από στεριά, όπως είναι η Μεσόγειος, δημιουργούνται αστάθεια και θερμικά χαμηλά. Τα χαμηλά αυτά σχηματίζονται κυρίως στις κεντρικές και ανατολικές περιοχές και κινούνται ανατολικότερα προς την Αραβία, το Ιράν και το Αφγανιστάν.
 5. Υφέσεις πολικού μετώπου: Χαμηλά από το πολικό μέτωπο και μερικές φορές δευτερεύοντα χαμηλά εισβάλουν στην περιοχή διαμέσου της νοτιοδυτικής Γαλλίας ή του Γιβραλτάρ, αλλά στη συνέχεια απορροφώνται συνήθως από άλλες υφέσεις.

Νέφη και Υετός

Ψυχρά μέτωπα που σχετίζονται με τις υφέσεις του Μεσογειακού μετώπου, όπως και με τις ορογραφικές και τις θερμικές υφέσεις, δημιουργούν νέφη Cu και Cb και φέρνουν δυνατή βροχή ή όμβρους χαλαζιού και καταιγίδες. Στα δυτικά δημιουργούνται από τις υφέσεις του πολικού μετώπου, κάποια στρωματόμορφα νέφη που φέρνουν συνεχή βροχή.

Τα βαρομετρικά συστήματα και οι άνεμοι στη Μεσόγειο το χειμώνα

Ορατότητα

Η ομίχλη ακτινοβολίας είναι λιγότερο συχνή από ό,τι στη δυτική Ευρώπη, αλλά μπορεί να είναι επίμονη στην κοιλάδα του Πάδου στη βόρεια Ιταλία. Σε γενικές γραμμές η ορατότητα είναι καλή όταν δεν υπάρχουν όμβροι. Μια εξαίρεση είναι όταν πνέει νότιος άνεμος και φέρνει σκόνη από τη Σαχάρα. Οι νότιοι άνεμοι, όπως ο Σιρόκος στην Αλγερία, ο Τσίλι στην Τυνησία, ο Λίβας (Ghibli) στη Λιβύη και το Χαμσίνι στην Αίγυπτο πνέουν μπροστά από τις υφέσεις που κινούνται ανατολικά πάνω από τη θάλασσα.

Άνεμοι επιφανείας

 1. Μιστράλ (Mistral): Ο Μιστράλ είναι πολύ ισχυρός άνεμος που πνέει με Β-ΒΔ διεύθυνση στην κοιλάδα του Ροδανού στη νότια Γαλλία. Είναι ψυχρός και ξηρός άνεμος που συνοδεύεται συνήθως από αίθριο καιρό. Παρόμοιος τύπος ανέμου, με το Μιστράλ, είναι κι ο γνωστός Βαρδάρης που πνέει στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.
 2. Μπόρα (Bora): Είναι άνεμος καταβατικός, ψυχρός και πνέει κατά μήκος της Αδριατικής, ιδιαίτερα στις Δαλματικές ακτές από τη Rijeka μέχρι την Αλβανική Αυλώνα, με διεύθυνση βόρεια μέχρι ανατολική. Ο Μπόρα είναι ξηρός και ριπαίος, που φτάνει σε ένταση τους 100 κόμβους. Μπορεί να ξεκινήσει απότομα και για το λόγο αυτό είναι πολύ επικίνδυνος.
 3. Gregale: Όμοιος με το Μπόρα, αλλά λιγότερο δυνατός, πνέει στα νότια της περιοχής και μεταφέρει υγρασία στη μάζα του. Πνέει από τα βορειοανατολικά κοντά στη Νότια Ιταλία και τη Μάλτα κι οφείλεται στην ηπειρωτική μεγάλη πίεση του Βορά σε σχέση με τη μικρότερη πίεση πάνω από τη Μεσόγειο. Εμφανίζεται για 1-2 μέρες και συνδέεται με τις υφέσεις της Μεσογείου στα νότια, οι οποίες κινούνται προς τα ανατολικά.
 4. Σιρόκο (Sirocco): Πνέει από την Αλγερία και την έρημο Σαχάρα προς τη δυτική Μεσόγειο και μπορεί να μεταφέρει σκόνη μέχρι τα 10000 πόδια. Ο Σιρόκος μπορεί μερικές φορές να συνεχίσει την πορεία του βόρεια μέχρι τη Γαλλία. Όταν περνάει πάνω από τη Μεσόγειο, πλουτίζεται με μεγάλες ποσότητες υδρατμών και γίνεται υγρός με αποτέλεσμα να προκαλεί ομίχλη μεταφοράς και χαμηλά νέφη stratus κατά μήκος των νότιων ακτών της Γαλλίας. Ο Σιρόκος έχει διάφορα ονόματα στην περιοχή της Μεσογείου, όπως Ghibli στη Λιβύη και Libeccio στη νότια Ιταλία. Ο Ghibli (Λίβας) είναι πάρα πολύ ζεστός άνεμος και θεωρείται ο θερμότερος άνεμος του πλανήτη.
 5. Χαμσίνι (Khamsin): Παρόμοιο με το Σιρόκο, αλλά πιο ανατολικά, το Χαμσίνι ξεκινάει από το βόρειο Σουδάν, πνέει μέσω της Αιγύπτου και μπορεί να επηρεάσει την Ιορδανία, τη Συρία και τη Κύπρο. Και στην περίπτωση του ανέμου αυτού μπορεί να μεταφερθεί σκόνη μέχρι τα 10000 πόδια.
 6. Vandevale: Δυνατός νοτιοδυτικός ή δυτικός άνεμος στα στενά του Γιβραλτάρ. Πνέει μπροστά από ψυχρό μέτωπο του πολικού μετώπου που πλησιάζει από τον Ατλαντικό. Είναι θυελλώδης με πολλά χαμηλά νέφη.

Άνεμοι ανώτερης ατμόσφαιρας

Στο δυτικό άκρο της περιοχής εμφανίζεται ο αεροχείμαρρος του πολικού μετώπου. Ο υποτροπικός αεροχείμαρρος πάνω από το Μαρόκο δεν επηρεάζει τα δυτικά της θαλάσσιας περιοχής, αλλά μπορεί να επηρεάσει την ανατολική Μεσόγειο στην περιοχή της Κύπρου και της Αιγύπτου. Βρίσκεται στο επίπεδο των 200 hPa με μέγιστη ταχύτητα ανέμων πάνω από 100 κόμβους.

Παγοποίηση

Υαλόπαγος μπορεί να σχηματιστεί μέσα σε νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης και σε καταιγίδες. Πηγνυόμενη βροχή εμφανίζεται στη βόρεια Ιταλία όπου το επίπεδο παγοποίησης μπορεί να είναι περιστασιακά στην επιφάνεια του εδάφους. Γενικά το επίπεδο παγοποίησης το χειμώνα στην περιοχή της Μεσογείου βρίσκεται στα 4000 – 8000 πόδια.

Ύψος Τροπόπαυσης

Το ύψος της Τροπόπαυσης βρίσκεται περίπου στα 40000 πόδια την εποχή αυτή.

Καλοκαίρι

Βαρομετρικά συστήματα

 1. Το υψηλό των Αζορών: Το υποτροπικό υψηλό των Αζορών που βρίσκεται σε πλάτος 35οΝ επεκτείνεται προς τα ανατολικά και εισχωρεί στη Μεσόγειο.
 2. Θερμικά Χαμηλά: Η πίεση πάνω από την Αίγυπτο, το Λίβανο και τις χώρες στα ανατολικά, είναι σχετικά χαμηλή εξαιτίας της έντονης ηλιακής ακτινοβολίας.

Νέφη και Υετός

Υπάρχουν λίγα νέφη εκτός από Cu καλοκαιρίας. Τοπικά μπορεί να αναπτυχθούν Cu και Cb πάνω από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Τουρκία εξαιτίας της ανοδικής μεταφοράς αερίων μαζών είτε λόγω μεγάλης θέρμανσης του εδάφους, είτε λόγω ορογραφικής ανύψωσης. Τα νέφη αυτά μπορεί να προκαλέσουν τοπικές καταιγίδες.

Ορατότητα

Η σκόνη μπορεί να μειώσει την ορατότητα αν παγιδευτεί κοντά στην επιφάνεια εξαιτίας κατολίσθησης αερίων μαζών. Στα στενά του Γιβραλτάρ, ο θερμός υγρός αέρας που ρέει προς τα έξω στον Ατλαντικό μπορεί να δημιουργήσει ομίχλη μεταφοράς ή χαμηλά St και Sc.

Τα βαρομετρικά συστήματα και οι άνεμοι στη Μεσόγειο το καλοκαίρι

Άνεμοι επιφανείας

Eκτός από τους Ετησίες που πνέουν στην περιοχή του Αιγαίου και αναφέρθηκαν στο κεφ.8, το καλοκαίρι οι θαλάσσιες αύρες μπορεί να είναι πολύ δυνατές και να τροποποιούν τους ανέμους επιφανείας.

Λεβάντες (Levanter): Καλοκαιρινό ρεύμα αέρα από τη Μεσόγειο προς τα έξω στα στενά του Γιβραλτάρ. Πνέει από την ανατολή κατά την περίοδο Ιουλίου – Οκτωβρίου καθώς και το Μάρτιο και μπορεί να φτάσει σε βαθμίδα θύελλας. Ο άξονας των βράχων του Γιβραλτάρ έχει κατεύθυνση Βορά-Νότο και η ορογραφική ανύψωση στα ανατολικά μπορεί να δημιουργήσει μια λωρίδα από νέφη St και Sc, η οποία στη συνέχεια κινείται δυτικά από την κορυφή των βράχων. Αν ο αέρας είναι ευσταθής, σχηματίζονται στάσιμα κύματα πάνω από τους βράχους. Σοβαρές αναταράξεις μέχρι τα 5000 πόδια μπορεί να δημιουργηθούν πάνω από το παρακείμενο αεροδρόμιο.

Άνεμοι ανώτερης ατμόσφαιρας

Ελαφροί δυτικοί στα δυτικά, και δυτικοί με μέση ταχύτητα 40-50 κόμβους στα ανατολικά. Οι αεροχείμαρροι είναι μετατοπισμένοι προς τα βόρεια και βρίσκονται έξω από την περιοχή.

Παγοποίηση

Το επίπεδο παγοποίησης βρίσκεται ψηλά, στα 14000 – 16000 πόδια κι η παγοποίηση δεν αποτελεί γενικά πρόβλημα το καλοκαίρι.

Ύψος Τροπόπαυσης

Η Τροπόπαυση βρίσκεται στα 44000 πόδια περίπου και στις νότιες περιοχές μπορεί να φτάνει και σε μεγαλύτερα ύψη.

Πηγή: www.aviamet.gr