Πώς να ξεκινήσετε

Η παρούσα σελίδα έχει σκοπό την παροχή γρήγορων οδηγιών για να ξεκινήσετε ως πιλότος στη VATSIM. Θα βρείτε επίσης κι άλλες διαθέσιμες πηγές βοήθειας, όπως πολλά προγράμματα Εκπαίδευσης Πιλότων εάν επιθυμείτε να τα χρησιμοποιήσετε.

1) Εγγραφείτε στη VATSIM

Δημιουργήστε λογαριασμό εάν δεν το έχετε κάνει ήδη. Μπορείτε να Εγγραφείτε στην VATSIM εδώ.

2) Εξοικειωθείτε με τα βασικά

Το Κέντρο Πόρων Πιλότων παρέχει πολλές πληροφορίες, τις οποίες μπορείτε να μελετήσετε. Σε περίπτωση που είστε καινούργιοι στον χώρο, σας συμβουλεύουμε να ρίξετε μια ματιά στις σελίδες της ενότητας "Βασικά".

3α) Επιλέξτε Πρόγραμμα Σύνδεσης

Για να συνδεθείτε στο δίκτυο, χρειάζεστε το δωρεάν λογισμικό για να συνδέσετε τον προσομοιωτή πτήσης σας στο δίκτυό μας. Μπορείτε να επιλέξετε αυτό που επιθυμείτε από τη σελίδα λογισμικών πτήσης.

3β) Άλλα Προγράμματα (προαιρετικό)

Υπάρχουν πολλά άλλα προγράμματα που ενδεχομένως να σας φανούν χρήσιμα όσο θα είστε στο δίκτυο. Για να δείτε ποιος είναι online στο δίκτυο (πιλότοι και ATC) τη δεδομένη ώρα, μπορείτε να κάνετε λήψη προγραμμάτων όπως το VATSpy ή το vRoute. Τα παραπάνω είναι προαιρετικά, αλλά μπορεί να σας βοηθήσουν να δείτε από πού επιθυμείτε να ξεκινήσετε.

4) Προετοιμάστε τον Προσομοιωτή σας

Φορτώστε τον προσομοιωτή πτήσης σας σε τοποθεσία της επιλογής σας. Αυτή θα πρέπει να είναι στο έδαφος (π.χ. σε υπόστεγο ή σε άλλο χώρο στάθμευσης). Βεβαιωθείτε ότι δεν εμποδίζετε τροχοδρόμους στον διάδρομο ή τον αέρα.

Εάν συνδεθείτε με ένα αεροδρόμιο με τον Ελεγκτή Εδάφους (GND) ή Πύργου (TWR), είναι πιθανόν να μπορέσουν να σας βοηθήσουν σε περίπτωση που το χρειάζεστε. Για τις πρώτες σας πτήσεις, καλό θα ήταν να συνδεθείτε σε μικρότερο αεροδρόμιο, το οποίο δεν έχει πολλή κίνηση, ώστε οι ελεγκτές να έχουν περισσότερο διαθέσιμο χρόνο για να σας βοηθήσουν αν χρειαστεί.

5) Συνδεθείτε στη VATSIM

Με τη χρήση του λογισμικού πιλότου που εγκαταστήσατε στο βήμα 3α παραπάνω, συνδεθείτε στη VATSIM με το όνομα χρήστη, τον κωδικό πρόσβασης και το όνομά σας. Μπορείτε να επιλέξετε όποιον εξυπηρετητή επιθυμείτε, καθώς όλοι συνδέονται μεταξύ τους. Μόλις συνδεθείτε θα λάβετε ένα μήνυμα από τον εξυπηρετητή της VATSIM και ενδέχεται να δείτε κι άλλους πιλότους στο αεροδρόμιο ή ελεγκτές στη λίστα του προγράμματος σύνδεσης ATC. Μπορείτε να δείτε εάν θα έπρεπε να βρίσκεται κάποιος κοντά και να ελέγξετε ότι έχετε συνδεθεί στο δίκτυο χρησιμοποιώντας το λογισμικό στο βήμα 3β. (Σημείωση: Το εν λόγω λογισμικό ενημερώνεται μόνο σε σχέση με το ποιος είναι online κάθε 2 λεπτά, συνεπώς μην ανησυχήσετε εάν δεν εμφανιστείτε αμέσως).

6) Ακούστε & Ξεκινήστε

Το πώς θα πορευθείτε εφεξής είναι θέμα επιλογής σας. Πιθανόν να είναι καλό να συντονιστείτε στη συχνότητα του ελεγκτή και να ακούτε για να πάρετε μια ιδέα του τρόπου λειτουργίας. Μπορείτε φυσικά να συνδεθείτε στο έδαφος με ένα αεροδρόμιο για να παρακολουθήσετε και να μάθετε εάν δεν είστε έτοιμοι να πραγματοποιήσετε την πρώτη σας πτήση.

Υπάρχουν πολλά άρθρα στο Κέντρο Πόρων Πιλότων και ειδικά τα Γενικά Μαθήματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε.

Εάν είστε στο δίκτυο και χρειαστείτε βοήθεια, μπορείτε να επικοινωνήσετε με έναν Προϊστάμενο. Περισσότερες πληροφορίες γι' αυτό θα βρείτε στην Ενότητα με τα Βασικά στο Κέντρο Πόρων Πιλότων.

Σε περίπτωση που χρειάζεστε βοήθεια από κάποιον για να να ξεκινήσετε ή να κάνετε τις απαραίτητες ρυθμίσεις, δείτε τα Προγράμματα Εκπαίδευσης Πιλότων.

Στο Φόρουμ της VATSIM και το φόρουμ του HvACC θα υπάρχουν αρκετά άτομα διαθέσιμα να απαντήσουν στα ερωτήματά σας. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας σε περίπτωση απορίας/ερώτησης.

Πηγή: VATSIM - Pilots - Getting Started