Κατάθεση σχεδίου πτήσης

Αφότου έχετε μελετήσει το κατάλληλο υλικό, έχετε εγκαταστήσει και έχετε ρυθμίσει τον προσομοιωτή πτήσης σας και το πρόγραμμα σύνδεσης και έχετε σχεδιάσει τη διαδρομή σας, θα πρέπει να στείλετε το σχέδιο πτήσης στη VATSIM. Έτσι οι ελεγκτές θα είναι σε θέση να δουν την προγραμματισμένη σας διαδρομή και να παρέχουν εξουσιοδότηση για την πτήση σας. Να θυμάστε ότι ακόμη κι αν δεν υπάρχει ATC όταν ξεκινάτε την πτήση σας, ενδέχεται να υπάρχει αργότερα online και ως εκ τούτου το σχέδιο πτήσης είναι απαραίτητο για να μπορέσει ο ελεγκτής να παρέχει υπηρεσίες ATC.

Μπορείτε να καταθέσετε το σχέδιο πτήσης σας μέσω της Σελίδας Διαχείρισης Σχεδίου Πτήσης της VATSIM, αλλά κάθε πρόγραμμα σύνδεσης σας δίνει την επιλογή να καταθέσετε το σχέδιο πτήσης σας απευθείας.

Ορισμένα σημαντικά σημεία σχετικά με το σχέδιο πτήσης σας:

Χαρακτηριστικό κλήσης: Εάν κάνετε κατάθεση με άλλο όνομα αεροπορικής εταιρείας, χρησιμοποιήστε το αναγνωριστικό του ICAO για την αεροπορική εταιρεία. Για παράδειγμα η British Airways είναι BAW. Η JetBlue Airways είναι JBU. Τα αεροσκάφη στρατού διαφέρουν. Για παράδειγμα το σχέδιο πτήσης USAF θα έχει χαρακτηριστικό κλήσης μου αρχίζει με “A”, όπως το A3340. Τα χαρακτηριστικά κλήσης της γενικής αεροπορίας είναι συνήθως ο αριθμός νηολογίου του αεροσκάφους, ο οποίος αρχίζει με τον κωδικό χώρας. Για παράδειγμα, οι βρετανικές πτήσεις αρχίζουν με “G”, οι καναδικές πτήσεις αρχίζουν με “C” και όλες έχουν χαρακτήρες alpha. Οι πτήσεις ΗΠΑ αρχίζουν με “N”, οι γερμανικές πτήσεις αρχίζουν με “D” και ούτω καθεξής. Γενικά, δεν χρησιμοποιούνται παύλες στα χαρακτηριστικά κλήσης. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επιλογή χαρακτηριστικού κλήσης, επισκεφθείτε το Κέντρο Πόρων Πιλότων της VATSIM.

Τύπος Αεροσκάφους: Αυτό το μέρος του σχεδίου πτήσης σας θα πρέπει να περιλαμβάνει τον τύπο αεροσκάφους σας: B732 για Boeing 737-200, A332 για Airbus A330-200, DH8D για DeHavilland Dash-8 και ούτω καθεξής. Μπορείτε να βρείτε αυτούς τους κωδικούς σε πολλές ιστοσελίδες, όπως για παράδειγμα εδώ. Αν καταθέτετε σχέδιο πτήσης μέσω ιστότοπου ή μέσω συγκεκριμένων προγραμμάτων σύνδεσης, θα πρέπει να επισυνάψετε τον “τύπο εξοπλισμού” στον τύπο του αεροσκάφους σας. Οι πλέον συνήθεις βρίσκονται εδώ. Γι' αυτό και όπου απαιτείται, ο κωδικός τύπου του αεροσκάφους σας μπορεί να είναι παρόμοιος με: B732/L.

Υψόμετρο Πλεύσης: Για πολλές πτήσεις, η κατεύθυνση στην οποία ταξιδεύετε θα καθορίσει το επίπεδο πλεύσης στο οποίο πρέπει να ταξιδεύετε. Αυτό διαφέρει από τοποθεσία σε τοποθεσία, συνεπώς θα πρέπει να το αναζητήσετε αναλόγως με το πού πετάτε. Για παράδειγμα, πολλές περιοχές στον κόσμο, ευθυγραμμίζονται σε επίπεδα μονών αριθμών (π.χ. FL210) ως κατεύθυνση προς τα ανατολικά (από 000 έως 179 μοίρες) και τα ζυγά επίπεδα (π.χ. FL360) ως κατεύθυνση προς τα δυτικά (από 180 έως 359 μοίρες).

Διαδρομή: Με τη χρήση των SimRoutes και την εισαγωγή για αναζήτηση πτήσης από EGLL (Χίθροου) προς EHAM (Σκίπχολ) προκύπτει η εξής διαδρομή: BPK M185 CLN L620 REDFA. Θα εισάγετε τη διαδρομή ακριβώς όπως αποτυπώνεται στην ενότητα διαδρομής του σχεδίου πτήσης σας. Μετά την αναχώρηση από το EGLL θα συνεχίσετε στο BPK VOR, θα ακολουθήσετε τη διαδρομή από M185 προς CLN VOR και εν συνεχεία τη διαδρομή από L620 προς το σταθερό σημείο ναυσιπλοΐας, το λεγόμενο REDFA.
Άλλο ένα παράδειγμα διαδρομής από το EGKK (Γκάτγουικ) προς το LCLK (Κύπρος): DVR UL9 KONAN UL607 RIDSU UZ738 MUN UM867 DISOR UL608 FSK UN128 LMO UN127 EXELA UM601 DAROS

SID και STAR: Παρότι αυτό το ζήτημα υπερβαίνει το πεδίο του υλικού της σελίδας, οι περισσότερες περιοχές στον κόσμο χρησιμοποιούν πλέον SID (Τυποποιημένη Ενόργανη Αναχώρηση) και STAR (Τυποποιημένη Διαδρομή Αεροσταθμού Άφιξης). Αυτά μπορείτε να τα βρείτε online για την αναχώρηση και τον προορισμό σας. Εάν ο ελεγκτής εκδώσει SID ή STAR αναμένεται να πετάξετε σύμφωνα με αυτό. Εάν δεν μπορείτε να το κάνετε θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον ελεγκτή. Τρόποι Επικοινωνίας: Είναι σημαντικό να περιλάβετε την παρούσα πληροφορία. Τα περισσότερα προγράμματα σύνδεσης σας επιτρέπουν να το ρυθμίσετε αυτόματα ή κάθε φορά που καταθέτετε σχέδιο πτήσης.

Οι επιλογές είναι:

 • T - Μόνο κείμενο (όλες οι εκπομπές είναι μέσω πληκτρολογούμενης οδηγίας/επανάληψης για επιβεβαίωση ορθής λήψης)
 • R - Λήψη ήχου χωρίς δυνατότητα εκπομπής (απαιτούνται ακουστικά ή ηχείο)
 • V - Ήχος (απαιτούνται ακουστικά με μικρόφωνο σε λειτουργία)

Παρατηρήσεις: Αυτή η ενότητα είναι πολύ χρήσιμη για την προσθήκη πληροφοριών που σχετίζονται με την πτήση σας, οι οποίες όμως δεν είναι υποχρεωτικές. Παραδείγματα που πιθανόν θέλετε να περιλάβετε είναι τα εξής: χαρακτηριστικό κλήσης αεροπορικής εταιρείας(RMK/Χαρακτηριστικό Κλήσης: Lufthansa Cargo), περιορισμοί πτήσης (μη εξουσιοδοτούμενα RMK/LAHSO), αναγνωριστικό SELCAL (SEL/ABCE) και πολλά άλλα. Επιπλέον, αν είστε νέοι στην online πτήση, μπορείτε να συμπεριλάβετε μια παρατήρηση προς ενημέρωση των ελεγκτών. (Νέος Πιλότος, πρώτη πτήση online) ή παρόμοιο.

Κατάθεση Σχεδίου Πτήσης VATSIM εκ των προτέρων

Εάν πρόκειται να πετάξετε online τις επόμενες δύο ώρες, μπορείτε να καταθέσετε το σχέδιο πτήσης σας εκ των προτέρων. Συμπληρώστε τα πεδία ως ακολούθως:

 • A. Το χαρακτηριστικό κλήσης που επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε.
 • B. Τον τύπο αεροσκάφους και τον κωδικό εξοπλισμού.
 • C. Την πραγματική ταχύτητα αέρος σε κόμβους.
 • D. Τον κωδικό τεσσάρων γραμμάτων του ICAO για το αεροδρόμιο από το οποίο αναχωρείτε.
 • E. Την προτεινόμενη ώρα αναχώρησης σε UTC (εντός δύο ωρών) καταχωρημένη με τέσσερα ψηφία όπως για παράδειγμα 0130, 1230, 2045 κλπ.
 • F. Το προγραμματισμένο υψόμετρο πλεύσης σας (μπορεί να είναι σε μορφή F370, FL370, 37000).
 • G. Την προγραμματισμένη διαδρομή σας (ή τα σημεία διαδρομής αν δεν γνωρίζετε τους αεροδιαδρόμους). Σημείωση: Στις ΗΠΑ και σε ορισμένα άλλα μέρη, τα αναμενόμενα SID και STAR κατατίθενται με τη διαδρομή. Ελέγξτε τον τοπικό σας Τομέα, το vACC ή την ιστοσελίδα ARTCC για περισσότερες πληροφορίες.
 • H. Τον κωδικό τεσσάρων γραμμάτων του ICAO για το αεροδρόμιο στο οποίο θα προσγειωθείτε.
 • I. Την αναμενόμενη ώρα πτήσης σας σε ώρες και λεπτά. (Εάν πρόκειται για λεπτά, εισαγάγετε 0 στο πεδίο των ωρών).
 • J. Ελέγξτε το κουμπί ασυρμάτου και ενημερώστε τους ελεγκτές για τους τρόπους επικοινωνίας.
 • K. Παρατηρήσεις για το σχέδιο πτήσης σας (δείτε παραπάνω).
 • L. Πόση ώρα θα πετά το αεροσκάφος σας με το καύσιμο που του έχει βάλει (σε ώρες και λεπτά).
 • M. Τον κωδικό τεσσάρων γραμμάτων του ICAO για εναλλακτικό αεροδρόμιο προσγείωσης σε περίπτωση που το αεροδρόμιο προσγείωσης δεν είναι διαθέσιμο λόγω καιρού, κλπ.
 • N. Το ονοματεπώνυμό σας και τον κωδικό τεσσάρων γραμμάτων του ICAO για το αεροδρόμιο που είναι το πλησιέστερο στην πόλη σας.
 • O. Τον κωδικό ταυτότητάς σας στη VATSIM.
 • P. Τον κωδικό πρόσβασής σας στη VATSIM.

Μόλις έχετε εισάγει όλες τις πληροφορίες, πατήστε το εικονίδιο Κατάθεση Σχεδίου Πτήσης (File Flight Plan) και εάν δεν υπάρχουν σφάλματα, θα λάβετε μήνυμα ότι θα σχέδιό σας θα διατηρηθεί για δύο ώρες.

Έπειτα, συνδέστε τον προσομοιωτή σας στην πύλη στάθμευσης, εκκινήστε το επιθυμητό λογισμικό πρόγραμμα σύνδεσης, εισάγετε το χαρακτηριστικό κλήσης σας στο πεδίο A και πατήστε ΣΥΝΔΕΣΗ και θα είστε online με το σχέδιο πτήσης σας να είναι σε αναμονή.

Για να καταθέσετε το σχέδιο πτήσης σας εκ των προτέρων, επισκεφθείτε τη Σελίδα Διαχείρισης Σχεδίου Πτήσης της VATSIM.

Πηγή: VATSIM - Pilots - File a Flightplan