Εκπαίδευση Πιλότων

Το HvACC δίνει μεγάλη έμφαση στον ρεαλισμό που μπορεί να επιτευχθεί όταν πετάτε συνδεδεμένοι στην VATSIM ώστε πιλότοι και ελεγκτές να μεγιστοποιήσουν τον ψυχαγωγικό παράγοντα. Κανείς δεν ξεκίνησε γνωρίζοντας τα πάντα οπότε είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε!

Στην VATSIM όλοι οι νέοι πιλότοι έχουν τον εισαγωγικό βαθμό P0. Εφόσον θελήσετε μπορείτε να δώσετε εξετάσεις για μεγαλύτερους βαθμούς που πιστοποιούν τις γνώσεις σας. Οι επιπλέον βαθμοί που προσφέρονται σήμερα είναι:

  • P2: VATSIM Pilot Fundamentals
  • P3: VATSIM VFR Pilot
  • P4: VATSIM IFR Pilot
  • P5: VATSIM Advanced IFR Pilot

Θεωρούμε ότι έχετε ήδη εγγραφεί στην VATSIM και στο HvACC. Στην VATSIM θα πρέπει να έχετε δώσει τα σωστά προσωπικά σας στοιχεία και να έχετε επιλέξει σωστά Europe region, Europe (except UK) division και το Ελληνικό ACC (Hellenic vACC) για αποφυγή μελλοντικών προβλημάτων.

Στην συνέχεια αν δεν το έχετε κάνει ήδη, θα πρέπει να γραφτείτε σαν μέλος του HvACC. Μόλις επιβεβαιωθούν τα στοιχεία σας θα σας δοθεί πρόσβαση στο forum μας και σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές των μελών.

Ανάλογα με το flight simulator που χρησιμοποιείτε θα πρέπει να διαλέξετε και το κατάλληλο πρόγραμμα σύνδεσης στην VATSIM. Για το Microsoft Flight Simulator προτείνουμε το vPilot για νέους χρήστες καθώς είναι το πιο απλό.

Αναλυτικές πληροφορίες για το πώς συνδέεστε και τι θα πρέπει να περιμένετε περιγράφονται στο Κέντρο Πόρων Πιλότων. Ίσως νιώθετε ανυπόμονοι να δοκιμάσετε αμέσως, αλλά όπως θα δείτε σχεδόν όλες οι απορίες και ερωτήσεις των αρχαρίων καλύπτονται εκεί. Σε περίπτωση που συνεχίζετε να έχετε κάποια απορία κάντε μια αναζήτηση στο forum, είναι πολύ πιθανό να έχει ήδη απαντηθεί.

Μέχρι τώρα έχετε τις βασικές γνώσεις και ίσως έχετε κάνει ήδη τις πρώτες σας πτήσεις για να απολαύσετε την μαγεία της εξομοίωσης με πραγματικούς πιλότους και ελεγκτές! Όμως ο σκοπός μας είναι πάντα ο ρεαλισμός. Γι αυτό σας προτείνουμε να εμβαθύνετε σε αεροπορικά θέματα αλλά και στον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να κάνετε το flight simulator πιο όμορφο και πιο ρεαλιστικό.

Στα εγχειρίδια πιλότων έχουμε συγκεντρώσει αρκετά κείμενα τα οποία εξηγούν επιμέρους τμήματα της πτήσης. Σας προτείνουμε να τα διαβάσετε με ησυχία, θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την κατανόησή σας γύρω από αεροπορικές αρχές και πρακτικές.

Τα σκηνικά (scenery) του Flight Simulator σε γενικές γραμμές είναι πολύ βασικά και δεν προσδίδουν μεγάλη αληθοφάνεια στον Ελληνικό χώρο. Μπορείτε να προσθέσετε σκηνικά για οποιαδήποτε περιοχή του κόσμου, τα οποία είτε δίνονται δωρεάν είτε επί πληρωμή.

Τα βασικά αεροπλάνα του Flight Simulator αποτελούν μια στο «περίπου» εξομοίωση των πραγματικών αεροσκαφών. Τις περισσότερες φορές έχουν εξωπραγματικές επιδόσεις ή συμπεριφορές που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα αλλά το κυριότερο είναι πως δεν εμβαθύνουν καθόλου στα βασικά συστήματα των πραγματικών αεροσκαφών. Είναι φτιαγμένα για πολύ εισαγωγικές εμπειρίες. Πάλι λοιπόν η προσθήκη ενός σωστού, είτε δωρεάν, είτε επί πληρωμή αεροσκάφους στο flight simulator σας θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε πολύ περισσότερα για την πραγματική αεροπορία.

Αρκετοί πιλότοι (αλλά όχι όλοι) γράφονται μέλη μιας (ή περισσότερων) εικονικών αεροπορικών εταιριών. Αν σας αρέσει η εξομοίωση των διαδικασιών μιας αεροπορικής εταιρίας τότε θα ανεβάσει αρκετά το επίπεδο ικανοποίησής στο χόμπι αυτό. Επίσης μπορεί να είναι μια πρόσθετη πηγή πληροφοριών και εκπαίδευσης. Οι επίσημες εταιρίες, αναγνωρισμένες από την VATSIM και το HvACC βρίσκονται εδώ.

Τέλος, στο διαδίκτυο θα βρείτε ένα τεράστιο όγκο πληροφοριών για εικονικούς και πραγματικούς πιλότους, είτε με μορφή εγχειριδίων είτε πολυμέσων. Για αρχή σας προτείνουμε λοιπόν να μελετήσετε το υλικό που υπάρχει στο Κέντρο Πόρων Πιλότων. Όσο αυξάνετε τις γνώσεις σας θα είστε περισσότερο σε θέση να αναγνωρίσετε και την ποιότητα των παρεχόμενων μη επίσημων μέσων.

Ενημέρωση 2020: Το Pilots Department της VATEUD είναι ανενεργό, συνεπώς το HvACC δεν μπορεί να πραγματοποιήσει εκπαίδευση για πιλότους. Γίνεται προσπάθεια για την εύρεση νέας λύσης. Μπορείτε να δείτε τα ATOs (Authorised Training Organisations) του PTD της VATSIM εδώ.